Lord felt av løgn og bedrag

LONDON (Dagbladet): Løgn, fusk og bedrag har igjen kastet en tragikomisk skygge over det konservative partiet i Storbritannia. Tory-leder William Hague må nå finne en ny borgermesterkandidat for London, etter avsløringene om lord Jeffrey Archers lemfeldige omgang med sannheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da det kom fram at lord Jeffrey Archer, også kjent som krimforfatter, hadde fått en venn til å gi ham falsk alibi i retten, ble lorden kastet ut av partiet. Og han måtte selvsagt trekke seg som Londons borgermesterkandidat for de konservative.

Lord Archer var for 12 år siden involvert i en rettssak etter beskyldninger om at han hadde vært sammen med en prostituert.

Hete sengetimer

Tabloidavisa Daily Star trykket den gang påstander om at lorden hadde tilbragt noen hete timer i senga med den prostituerte Monica Coghlan. Lordens gamle venn Ted Francis var villig til å begå mened ved å fortelle at Archer hadde tilbragt tida med å spise middag med ham, og ikke sammen med Coghlan.

Ted Francis kom aldri så langt at han var nødt til å utføre udåden ved å vitne i rettssalen, men enden på visa var at avisa Daily Star måtte betale lord Archer 500000 pund i erstatning for å ha spredd beskyldningene om sex og høyrepolitikk.

40 millioner

Nå anslår redaktør Peter Hill i Daily Star at lord Archer kan komme til å måtte betale dyrt for den erstatningen han urettmessig fikk. Med renter og rentesrente har redaktøren satt summen til tre millioner pund, altså bortimot 40 millioner kroner.

Vennskapet mellom Francis og Archer strekker seg nesten 30 år tilbake. De to ble kjent da de diskuterte en filmavtale i 1970. Francis var på den tida skuespiller og Archer var en kommende politikerstjerne. Seinere kom han til å gjøre suksess som krimforfatter.

Mened

Da Coghlan-affæren kom opp i 1987 var de to så fortrolige at Francis gikk med på å lyve for å beskytte sin nære venn. Bakgrunnen for at han nå var villig til å selge historien til avisa News of the World, for 20000 pund, skal ha vært en pågående pengekrangel mellom de gamle vennene. Francis følte seg sviktet av Archer da denne skal ha endret en investering til å bli et personlig lån, og i vitners nærvær gjort situasjonen svært pinlig for Francis ved å påstå at han ikke hadde tilbakebetalt sin gjeld.

God fantasi

Jeffrey Archer er kjent for å ha trøbbel med å skille sannhet og fiksjon.

Forfatteren har ikke bare brukt fantasien til å skape litterære karakterer, men han har også en fortid som er problematisk å holde rede på. Rett og slett fordi lord Archer har forandret den opp gjennom åra. Både hans familiebakgrunn og skoleresultater har variert alt ettersom hvem han har snakket med.

Trøbbel for Hague

Når avsløringene nå kommer for en dag, slår ikke Archers brokete fortid bare tilbake på ham selv. Tory-leder William Hague blir satt i et lys der vurderingsevnen hans blir trukket i tvil.

I utgangspunktet var ikke Hague blant lordens støttespillere da partiet skulle velge kandidat til historiens første borgermestervalg i London. Da Archer ble nominert fikk han imidlertid Hagues støtte. Det er fremdeles uklart hvem som blir Toryenes nye kandidat.

OL-mester Sebastian Coe er blant de som står igjen i heatet for å utkjempe den neste distansen for de konservative. Lordene skal vite at de sliter.