Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lørdag ble kjæresten drept i tragisk vannscooterulykke i København: - Du var min eneste kjærlighet

To amerikanske utvekslingsstudenter mistet livet. 

KØBENHAVN: En 24 år gammel mann er siktet for dobbeltdrap etter at vannscooteren han kjørte kolliderte med en båt. To amerikanske turister ble drept. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag døde to amerikanske studenter i en tragisk ulykke i indre havn i København, etter at en vannscooter i høy fart kjørte inn i en utleiebåt.

Fem andre unge kvinner, som var om bord i båten sammen med de to kvinnene som mistet livet, ble skadd som følge av ulykken.

En 24 år gammel mann, som politiet mener at kjørte vannscooteren som forårsaket dødsfallene, er nå siktet for uaktsomt dobbeltdrap, for hensynsløst å ha utsatt andre for livsfare og for å ha unnlatt å hjelpe personer i nød. 24-åringen er varetektsfengslet fram til 1. juni. Sju andre personer er siktet for å ha utsatt andre for livsfare og for å ha unnlatt å hjelpe personer i nød.

- Vi hadde hele livet

Den danske avisa BT gjengir i dag et Facebook-innlegg skrevet og publisert av kjæresten til en av kvinnene som mistet livet lørdag kveld.

«Jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal ta farvel. Det var ikke meningen at jeg skulle si farvel. Vi hadde hele livet foran oss, og vi hadde så mange fantastiske planer, men selv om vi nå ikke kommer til å oppleve dem så vil en del av deg leve videre i meg og i alle andre som du elsket her i livet. Du elsket mer, du lo mer og smilet ditt var større enn noen andres. Du har gjort livet for alle rundt deg bedre ved bare å være en del av det. Ingen fortjente liv og lykke mer enn deg. Jeg vil aldri glemme deg. Jeg vil aldri slutte å elske deg. Du var min beste venn, min eneste kjærlighet, min tøysete partner, min søteste jente, og jeg vet at du er i himmelen og smiler ned. [...] Jeg er takknemmelig for de fem årene jeg var så heldig å få kjenne deg og jeg vil alltid være formet av de tre årene jeg kunne kalle deg for min. Ingenting i livet har vært så vanskelig, og jeg kommer aldri til å slutte å være din. God natt, min vidunderlige. Jeg elsker deg», står det i innlegget ifølge BT.

Kjæresten er ikke navngitt da dansk politi ikke har offentliggjort navnene på de to utvekslingsstudentene. Flere utenlandske medier skriver at de unge kvinnene feiret slutten på semesteret sitt da de på tragisk vis mistet livet.

Dagen etter dødsulykken var blomster lagt ned ved havnen i København. Foto: Reuters / NTB Scanpix
Dagen etter dødsulykken var blomster lagt ned ved havnen i København. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Kjørte fra stedet

Politiet i København har beskrevet hendelsen som «galskapsseilas», og uttalte at de vil fortsette samarbeidet med andre offentlige instanser for å sikre at havnen er et trygt sted å befinne seg, med tanke på «den smerte og det savn som de pårørende må føle».

Sju menn og én kvinne var lørdag kveld om bord i totalt fire vannscootere som kjørte rundt på vannet.

- Fire vannscootere lekte seg rundt båter med jenter. Den ene av vannscooterne må ha kjørt i minst 50 kilometer i timen. Den lettet fra vannflaten og traff den ene båten, fortalte Mads Pedersen, som ble vitne til dødsulykken, til Ekstra Bladet.

De fire vannscooterne stakk fra ulykkesstedet og dro tilbake til en vannscooterhavn i Brøndby i utkanten av København. Etterpå ble alle åtte pågrepet og framstilt i et såkalt grunnlovsavhør.

En av de amerikanske kvinnene skal ha blitt erklært død på stedet, mens den andre ble erklært død på Rigshospitalet seinere samme kveld.

- Prøvde å alarmere politiet

Ekstra Bladet har også vært i kontakt med Ulrik Birch som sammen med noen australske venner befant seg omtrent 100 meter bak utleiebåten kvinnene satt i. Han kritiserer politiets håndtering av hendelsen.

- Vi kjørte bak utleiebåten som ble rammet. Vannscooterne kommer fra syd og kjører nordover og kjører forbi oss i høy fart. Lenger oppe, ved operaen, hadde vi tidligere sett båten til politiet. Det virket ikke som om de forsøkte å gjøre noe som helst med vannscooterne, som kjørte veldig voldsomt, sier Birch, og fortsetter:

- Vi befant oss circa 200 meter unna da ulykken fant sted. Lengre bak oss kjører politiet. Da vi så ulykken, skjønte vi at det var alvorlig. Vi kjørte i retning utleiebåten samtidig som vi prøvde å alarmere politiet. Det virket ikke som om de oppdaget hva som hadde skjedd eller hvor alvorlig det var.

Overfor den danske avisa beklager politiet i København dersom utenforstående har oppfattet innsatsen som passiv.

- Å jakte jetski og vannscootere i en havn fylt med blant annet småbåter, badende og andre vil skape enda flere farlige situasjoner og nettopp derfor valgte vi å oppsøke gjerningspersonene i havnene som de kjørte mot, noe som jo førte til at de ble pågrepet, svarer sjefpolitiinspektør Jørgen Skov.

Vil innføre totalforbud

Dagen etter var Dansk Folkeparti ute og sa at de ville forby vannscootere i offentlige havner.

Danmarks Radio skriver at partiet mener at ulykken kunne vært unngått dersom EU-domstolen ikke hadde pålagt Danmark å tillate vannscootere i 2010. Det skal ha vært en dom fra EU-domstolen i en svensk sak i 2009 som året etter fikk betydning for en dom fra dansk høyesterett som medførte at man ble nødt til å tillate vannscootere.

Hjemme i Norge har regjeringen fremmet forslag om å oppheve de gamle reglene om at vannscootere må holde seg minst 400 meter fra land, og isteden få et regleverk som ligner småbåter.