Lørdag den store utferdsdagen

Statens vegvesen venter mer spredt påsketrafikk enn tidligere år.

PÅSKE-INFO:
 Veidirektør Terje Mo Gustavsen og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa møtte fredag pressen på veitrafikksentralen i Oslo for å fortelle om påskeutfarten. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Foto: Morten Holm /  SCANPIX
PÅSKE-INFO: Veidirektør Terje Mo Gustavsen og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa møtte fredag pressen på veitrafikksentralen i Oslo for å fortelle om påskeutfarten. Foto: Morten Holm / SCANPIX Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påsketrafikken er i gang - det stadfestet Statens vegvesens ledelse og samferdselsminister Magnhild Meltveit  Kleppa under en pressekonferanse hos Vegtrafikksentralen fredag formiddag. På skjermene i kontrollrommet fløt trafikken fortsatt rolig.

- Faktisk kan vi vente oss mindre trafikk i dag sammenlignet med en vanlig fredag. Folk venter. Den store utferdsdagen er flyttet til palmelørdag og onsdag, forklarer pressesjef Kjell Bjørn Vinje.

Satens vegvesen venter mer spredt trafikk denne påsken. Den tidlige våren i store deler av Sør-Norge, lite snø i fjellet og flotte forhold ved sjøen kan gjøre trøkket mindre på de tradisjonelle ut- og innferdesdagene til de store byene.

-Ta det rolig Påsketrafikken skaper spesielt store utfordringer ved at mange drar ut på veien samtidig, i tilegg til å ferdes på veier man ikke er godt kjent. Vegdirektør Terje Moe Gustavsen advarer spesielt mot forbikjøringer. Utforkjøringsulykker på grunn av forbikjøringer er en gjenganger i påsketrafikken.

- Mange har det uforståelig travelt i påsken. Det er bedre å komme litt senere fram enn å ikke komme fram i det hele tatt, sier Vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Samferdeselsminister Kleppa ber folk bruke hodet.
- Vi vet at påsketrafikken er krevende, det er mange biler og mange som vil fort fram. Sjåførene bør heller tenke på den verdifulle lasten de har med i bilen. De kan tape katastrofalt mye, sier hun.

Nedgang i ulykker Det har vært en nedgang i antall drepte og hardt skadde de siste årene. I fjor påske var det 111 trafikkulykker med personskader. Fire drept, 21 hardt skadd og 135 lettere skadd. Året før døde sju mennesker i påsketrafikken.

Kleppa har rådene klare til påskeklare bilister:
- Pakk rett, sjekk vær og trafikkmeldinger, bruk bilbelte og stopp hvis du er trøtt.

- Kan nedgangen i trafikkulykker tyde på at folk tar mer hensyn?
- Veiene har blitt tryggere, det er satt iverk en rette tiltak ovenfor bilføreren. Samtidig tror jeg flere ser fordelene i å bruke bilbelte og følge fartsgrensene, sier Kleppa til Dagbladet. Selv skal hun ikke ut påsketrafikken før til uka.

Hardangervidda stengt Så langt er de største trafikkmeldingene at Rv 7 over Hardangervidda er stengt, mens FV 51 over Valdresflya har åpnet igjen, til glede for mange påsketrafikkanter.

Størst trafikk og lengst kø kommer på de tradisjonelle stedene. Det vil blant annet si mellom Minnesund og Espa på E6 mellom Oslo og Lillehammer.

På E18, E16 og RV7 fra Oslo mot Hallingdal og Valdres forventes det problemer ved Sandvika - Sollihøgda og Hønefoss. I Buskerud forventer Statens vegvesen fortsatt stengning av Nes-tunnelen på E16 på Sollihøgda vil skape noe problemer på de travleste dagene.