Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lørdag hele uka

I år spiser du 12 liter iskrem! Forbruket av snacks stiger rett til værs, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og visste du at du i 1998 proppet i deg 5,7 kilo potetgull og peanøtter - en økning på 74 prosent fra 1988? Så mye spiste i hvert fall gjennomsnittsnordmannen. Det er Vårt Land som har tatt en titt på søte tall fra Statistisk Sentralbyrå:

I 1998 drakk vi 65 halvlitere brus hver - en fordobling på ti år. Og i fjor spiste vi 9013 tonn med søte kjeks, også det en fordobling på ti år.

Fett nok!

Ikke alle ser med blide øyne på denne type kosthold. - Nordmenn har mer enn nok fett og sukker i kostholdet fra før av. Nå må vi snart begynne å spise sunnere, mener rådgiver i Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet (SEF), Henriette Øien. Straffen for ekstrainntaket er fedme, diabetes, hjerte- og karsykdommer, gallesykdommer, tannråte og visse typer kreft.

Øien mener den voldsomme økningen av snacks-inntak, skyldes at det er stadig letter å få tak i varene: - Du er aldri mer enn 25 meter unna nærmeste kiosk, bensinstasjon eller butikk der det bugner av disse varene.

Øien legger ansvaret for utviklingen på næringslivet: - Spesielt barn og unge påvirkes av den massive markedsføringen. Dette er livsstilsprodukter, mener hun.