Lørdag kveld flyttet asylsøkere inn på Stordalens hotell: - Vi stelte i stand en bankett

Skal registreres søndag.

ÅPNET DØRENE: UDI har fått en pris fra Stordalen på 650 kroner per person per døgn for kost og losji for de 48 asylsøkerne som har flyttet inn i kveld. Foto: Choice Hotels og Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ÅPNET DØRENE: UDI har fått en pris fra Stordalen på 650 kroner per person per døgn for kost og losji for de 48 asylsøkerne som har flyttet inn i kveld. Foto: Choice Hotels og Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): UDI har inngått en avtale med Stordalen om å huse 50 asylsøkere på hotellet Quality Airport Hotel Gardermoen for å demme opp for den ekstraordinære situasjonen politiet nå opplever.

Politiet rekker nemlig ikke registrere alle asylsøkerne som kommer til Politiets utlendingsenhet på Tøyen på én dag.

Avtalen er ifølge Aftenposten, som først meldte om saken, verdt 65 000 kroner. I et intervju med TV 2 i april tilbød Stordalen seg å huse 1000 flyktninger på kort varsel i sine hotellet. På fredag ble tilbudet gjentatt.

- Ekstra mange kommer Ingeborg Grimsmo, kommunikasjonsdirektør i UDI, kan fortelle at direktoratet har fått i oppdrag av departementet å framskaffe et overnattingstilbud for de asylsøkerne som venter på å bli registrert.

Dette er uvanlig, ettersom Politiets utlendingsenhet til vanlig rekker å registrere alle den dagen de kommer til Norge. Men nå som det kommer så mange asylsøkere til Norge, rekker ikke politiet å registrere alle personene, som i hovedsak kommer fra Syria.

Denne overraskende beskjeden kom nå rett før helgen, sier Grimsmo, og da passet det veldig fint at Stordalen tilbudte seg å innlosjere flyktninger på fredag. Det ville vært vanskelig å finne andre alternativer, ettersom asylmottakene allerede er fulle av allerede registrerte personer.

- Det er ekstra mange som kommer nå. Vanligvis vil folk komme til politiet og veldig få trenger å overnatte der for å bli registrert, men nå er det mange personer politiet ikke rekker å registrere, sier Grimsmo til Dagbladet.

- Vanligvis registreres de på Tøyen, og sendes derfra videre til et transittmottak. Men for å bli sendt videre, må de være registrert. De som nå er innlosjert på Gardermoen, er ennå ikke blitt registrert. I morgen vil de bli kjørt tilbake til Oslo for registrering, sier Grimsmo.

48 asylsøkere Grimsmo sier at ettersom beskjeden fra Justisdepartementet om at UDI måtte finne et midlertidig overnattingstilbud til de uregistrerte asylsøkerne kom brått på, fant de ut at Stordalens tilbud var fint og fleksibelt.

- Det er en grei avstand derfra til Tøyen. I morgen tidlig får de frokost på hotellet og blir så sendt videre til PU, sier Grimsmo,
som informerer om at 48 asylsøkere nå innlosjert på Stordalens hotell på Gardermoen.

Åpner han pengeboka? UDI vet ennå ikke hvor mye de ender opp med å betale for Stordalens hotellrom. De har fått en pris fra Stordalen på 650 kroner per person per døgn for kost og losji. Hvis man skulle booket et rom for i kveld, ville det kostet 1000 kroner.

- Stordalen har ikke sendt noen regning ennå. Men dette er noe vi har tatt med beregningen og vi ser på dette overnattingstilbudet som vårt offentlige ansvar, sier Grimsmo.

- Men tror du Stordalen vil åpne pengeboka og betale?

- Vi vil betale for dette, på samme måte som vi betaler andre vi leier av. Disse hotellrommene koster ikke mer enn det vi pleier å betale for den typer tjenester, sier Grimsmo.

Overfor Aftenposten bekrefter Stordalen at UDI ennå ikke har mottatt noen faktura for rommene.

- Min avtale med UDI går på at vi nå først og fremst tar imot disse menneskene og organiserer dette så godt vi kan. Så skal vi ha et møte tirsdag, hvor vi skal diskutere disse tingene. Alt er avhengig av omfanget og lengden. Hvis dette strekker seg over veldig lang tid, har jeg sagt at en kostpris vil ligge på 650 kroner, men UDI har ennå ikke fått noen faktura, sier Stordalen.

Laget bankett Stig Kristiansen, administrerende direktør ved Quality Airport Hotel Gardermoen, sier til Dagbladet at de stelte litt ekstra i stand for asylsøkerne.

- Vi har prøvd å ta hensyn til den utmattelsen de har vært gjennom. Vi dekket litt ekstra opp for dem i restauranten og lagde til en bankett. De ble servert god mat, og det satte de pris på, sier Kristiansen.

- Det skulle bare mangle, legger han til.