Lørdagsnatta endte i mareritt

- Det var som å være i krigen, sier dørvakt Flemming Øvland ved Baronen og Baronessen. Han opplevde marerittet alle dørvakter frykter: Plutselig så han rett inn i en pistolmunning. Deretter så han to kolleger og fire gjester bli skutt i Oslo-natta. Livredde gjester var vitne til at i alt 16- 17 skudd ble fyrt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etter klokka to natt til søndag begynner køen på Baronen og Baronessen å bygge seg opp. De fleste utesteder i Oslo stenger klokka tre, men på Baronen, som den heter på folkemunne, kan folk hygge seg utover natta. To unge vietnamesere står fremst i køen, men må vise legitimasjonen.

- Legitimasjonen viste at de var bare 19 år. Vi har 23-årsgrense og kan ikke slippe inn folk under 20 år, siden vi serverer sprit, sier vaktansvarlig Stig Bergaust.

Det tar ikke ungdommene pent opp.

- De ble forbanna og viste pistoltegn med fingeren og tok «ladegrep» mot våre dørvakter. De sa at de skulle komme tilbake.

Kjørte videre

Bergaust ringte politiet.

- Dette gjør vi sjelden, men våre dørvakter følte seg så truet at vi måtte få hjelp. Etter en stund kom en politibil, stoppet så vidt, men kjørte videre.

Tre ganger ble politiet oppringt. Også dørvakten Alton Bendu, som seinere ble skutt, snakket med politiet. Han ba innstendig om hjelp.

- Alle vi dørvakter har jobbet her i ti år. Vi vet når det er alvor. «Vær så snill», ba ham. Vi følte oss truet, sier dørvakt Flemming Øverland.

Dørvakter som jobber på andre utesteder, sa fra om at flere vietnamesere hadde samlet seg på hjørnet av Rosenkrantz' gate, bare et par steinkast fra baren.

- Så kommer det en person opp mot dørvaktene. Han kommer gående med hendene senket, men hever plutselig en pistol og begynner å skyte mot den ene dørvakta. Det står i alt fire dørvakter utenfor Baronen og han prøvde å ta alle, sier Stig Bergaust.

- Han gikk etter dørvaktene. Plutselig sto han bare der, jeg så rett inn i pistolmunningen. Jeg så flammene, og først tenkte jeg at jeg var skutt. Heldigvis fikk jeg kastet meg ned og hørte bare skudd på skudd på skudd. Det kan ha vært 16- 17 skudd. Det første jeg tenkte var «hvor mange kolleger ble skutt?». Jeg så ikke at han ladet, det måtte han ha gjort på forhånd, forteller dørvakt Flemming Øvland (34).

Kastet seg vekk

Han sto sammen med to andre dørvakter utenfor lokalet da det smalt. Den tredje, som seinere ble skutt, sto inne i gangen. Øvland fikk kastet seg ned og krøp innover i lokalet. Da så han at en av kollegene hans ble skutt.

- Gjerningsmannen fulgte etter oss inn i gangen. Heldigvis var han dårlig til å skyte. Vi hadde egentlig englevakt alle sammen og må takke Gud for at det ikke gikk verre, sier Øvland.

- Jeg så blikket hans. Det glemmer jeg aldri, forteller Rufki Mamuti.

Krig uten våpen

Alle dørvaktene hadde skuddsikre vester. Selv om en dørvakt alltid må være forberedt på bråk, hadde ingen trodd at noe sånt kunne hende.

- Dette er det nærmeste du kommer krig i Norge, sier Rufki Mamuti, som satt i kassa da skuddene ble avfyrt.

- Det var som å være i krigen uten våpen. Jeg sto midt i skuddlinja. Jeg tror den ene av dørvaktene ble skutt først, og så en mann som sto ute. Den ene dørvakta ble liggende ute på bakken. Da gjerningsmannen kom ut, lente han seg over gelenderet og skjøt mens dørvakta lå nede. Han skjøt mot hodet og nakken, sier Flemming Øvland.

Han så så vidt sin andre kollega bli skutt og dette bakover. Etter å ha blitt skutt, klarte han å dra seg innover i lokalet og inn i baren, dit også Flemming Øvland hadde krøpet i dekning.

- Han kom seg inn hit etter å ha blitt skutt i begge beina, sier Øvland.

Uvirkelig

De ansatte beskriver episoden som helt uvirkelig. Ingen av dem vet hvem de fire skadde gjestene er, det hele gikk så fort.

- Jeg kjenner jenta som ble skutt, jeg hadde snakket med henne tidligere. Hun var ofte hos oss, forteller Rufki Mamuti.

Den 34 år gamle jenta ble skutt i buken og den ene armen. En 53 år gammel mann, som ikke skal ha vært inne i lokalet, ble skutt i begge beina ute på gata. Han segnet sammen og klamret seg fast i en stolpe på fortauet mens han prøvde å reise seg.

- Han så ikke ut som han skjønte hva som skjedde. Han var helt rolig, forteller dørvaktene.

Da ambulansepersonalet tok hånd om den blodige mannen og støttet han opp på båra, greide han å stå på beina.

Begge de to skadde dørvaktene har jobbet rundt ti år på Baronen og Baronessen. Begge er 36 år og betegnes som voksne, sindige menn. Begge er gift, den ene har fire barn, den andre har to.

I går var Øvland, Mamuti og kollegaen Vladan Dikanovic på besøk hos sine to venner og kolleger på Ullevål sykehus. Utpå ettermiddagen fikk de snakke med dem.

- Det var utrolig godt. Å se at de levde. Vi fikk snakket med dem, og det går bra.

Et øyenvitne som Dagbladet har snakket med, sto rett innenfor inngangspartiet da det smalt:

- Jeg hørte 7- 8 drønn som jeg først trodde var kinaputter. Men så hørte jeg noen skrike: «Han er skutt, han er skutt.» Det brøt ut panikk, og mange folk flyktet innover i lokalet. Deretter kom det en ny bølge av folk, denne gangen løp de ut av lokalet. Heldigvis var nattklubben bare halvfull, ellers kunne det gått mye verre i trengselen som oppsto, sier 34-åringen til Dagbladet.

Umotivert

Dørvaktene på Baronen og Baronessen er mest sjokkerte over at episoden var totalt umotivert. At folk nektes inngang fordi de er for unge, er ikke uvanlig.

- Klart man revurderer yrket sitt. Man kan ikke ta for mange sjanser, sier Vladan Dikanovic.

- Vi må få et samarbeid med politiet, understreker Flemming Øvland, som ikke akkurat føler seg trygg etter politiets opptreden i går.

Klokka 20.00 i går kveld var de ansatte på Baronen og Baronessen samlet for å snakke sammen. Alle fikk tilbud om profesjonell hjelp av en psykolog fra Senter for krisepsykiatri.

Daglig leder Stig Bergaust var selv inne på diskoteket da skuddene falt.

- Der og da gikk alt som i sakte film. Alle hadde behov for å snakke om det etterpå. Det føltes godt å komme sammen, sier Bergaust.