Lørdagsstengt i Guds navn

BRYNE (Dagbladet): Tove Johansen setter Gud foran Mammon, og nekter å ha lørdagsåpen butikk. Nå kan troen koste henne en plass i kjøpesenteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien Johansen har drevet helsekostforretning i Brynesenteret på Jæren i 15 år. Hver eneste lørdag har den sterkt troende kvinnen stengt butikk for å holde hviledagen hellig.

Fredag er butikken stengt i ett døgn fra solnedgang, slik 2. Mosebok krever. Midt på vinteren betyr det at dørene lukkes klokka halv fire.

Nå har senterledelsen ved Brynesenteret fått nok, og vil bruke tvangsmidler for å få Johansen ut.

Religion

- I bunn og grunn dreier dette seg om religion. Dette er vår helligdag, og den betyr såpass mye at vi ikke kan fire på kravene, sier Johansen.

- I et nytt senter hadde jeg forstått at jeg måtte innordne meg eksisterende regler. Men jeg har drevet butikken min her i 15 år uten at dette har vært et problem, sier hun.

Beklagelig

Det er ikke Johansen selv som har søkt medias søkelys, men en sint stamkunde som tok opp saken i lokalavisa Jærbladet. Nå havner tvisten i namsretten.

Per-Åge Hauge i Svithun Eiendom legger ikke skjul på at det er åpningstidene som er problemet.

- Det er veldig dumt og beklagelig, men vi kan ikke ha noen mening om det religiøse i dette. Vi driver ganske enkelt et kjøpesenter, og da må vi ha retningslinjer som gjelder for alle. Vi er også blitt et større senter de siste årene. Dermed er det blitt enda viktigere at vi har forutsigbare åpningstider for kundene våre, sier Hauge.

ADVENTIST: Tove Johansen lyder budet om å holde hviledagen hellig.