Lorentzens plantasje omringet av politi

ARACRUZ/OSLO (NTB): Politiet har omringet indianerne som aksjonerer mot Aracruz Celulose i Brasil, og har utvist en nederlandsk misjonær som har stått sentralt i støttearbeidet. Erling Lorentzen, som er gift med prinsesse Ragnhild, er storaksjonær og styreformann i selskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det virker som om myndighetene forsøker å isolere indianerne mest mulig fra alle som støtter dem, i håp om at de skal gi opp sine aksjoner. Det har ikke lykkes til nå, forteller Harald Eraker fra Framtiden i våre hender/Norwatch, som har fulgt aksjonene på nært hold.

Bred støtte

Tupinikim- og guarani-indianerne har i over en uke okkupert deler av de enorme eukalyptusplantasjene til det delvis norskeide selskapet Aracruz Celulose. De har helt fra starten fått støtte både fra den katolske kirken, fagforeningsfolk, De jordløses bevegelse, MST, og en rekke andre.

  Men tidligere i uka sperret politiet adkomsten til området der indianerne aksjonerer, sendte vekk MST-aktivistene, kappet den eneste telefonlinjen inn til indianerområdet, og gjennomførte andre tiltak for å isolere indianerne.

Misjonær utvist

Den katolske indianermisjonen Cimie har spilt en sentral støtterolle for indianerne. Brasilianske myndigheter har derfor utvist den nederlandske misjonæren Winfridus Overbeek, og gitt han seks dager på å forlate landet, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA. Grunnen til utvisningen er Overbeeks støtte til indianeraksjonene mot Aracruz.

  Den katolske kirken karakteriserer utvisningen som politisk forfølgelse. Overbeek har nå gått under jorda, opplyser en talsmann for det sentrale katolske misjonsrådet i den nederlanske byen Oegstgeest til DPA.

 Tidligere denne uka ble det kjent at Sveriges konge Carl Gustaf ikke vil dra på besøk til Aracruz Celulose i Brasil. Grunnen er oppblussingen av striden mellom lokale indianere og selskapet.

<B>PROTEST: Tupinikim- og guarani-indianerne har okkupert plantasjen til Erling Lorentzens selskap Aracruz. Nå er plantasjen omringet av brasiliansk politi.