DØMT: Amerikanske Lori Berenson ble i fjor sluppet ut av fengsel i Lima, etter å ha sonet 15 av de 20 årene hun ble dømt til fengsel. Foto: SCANPIX/REUTERS/Enrique Castro-Mendivil
DØMT: Amerikanske Lori Berenson ble i fjor sluppet ut av fengsel i Lima, etter å ha sonet 15 av de 20 årene hun ble dømt til fengsel. Foto: SCANPIX/REUTERS/Enrique Castro-MendivilVis mer

Lori Berenson holdt igjen på flyplassen i Lima

Den terrordømte kvinnen skulle reise hjem til USA på juleferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På flyplassen ble hun fortalt at innenriksdepartementet ikke var blitt informert om rettens beslutning om at hun kunne reise hjem fram til 11. januar, og at hun derfor ikke kunne reise.

- Det er noe de har funnet på, for det eneste hun trenger er godkjenning fra retten, og det har hun, sa advokaten hennes, Aníbal Apari, som også er far til hennes to år gamle sønn.

Berenson fikk torsdag grønt lys av retten til å tilbringe julen hos familien i USA under forutsetning av at hun kommer tilbake for å sone ferdig.

42 år gamle Berenson ble i 1995 pågrepet og dømt til 20 års fengsel for å ha støttet Tupac Amaru-geriljaen (MRTA) i en plan om å ta seg inn i nasjonalforsamlingen i Lima og ta folkevalgte som gisler.

Trass i at hun ikke la skjul på at hun støttet MRTA, har hun hele tiden benektet at hun var involvert i voldelige handlinger. Hun sier hun ble dømt for å leie huset der MRTA-medlemmer oppholdt seg.

Hun ble løslatt i fjor etter å ha sonet 15 år av dommen, men i henhold til peruansk lov må hun bli i Peru til hele dommen er ferdig.

Berenson, som er fra New York, var student ved eliteuniversitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) før hun ble involvert i solidaritetsarbeid for Latin-Amerika og kom i kontakt med MRTA.

MRTA var mindre kjent enn Lyse Sti-geriljaen. Dens mest spektakulære operasjon var et angrep på den japanske ambassaden i desember 1996. 72 gisler ble tatt og stillingskrigen varte i fire måneder før sikkerhetsstyrkene angrep.

Siden har MRTA gått i oppløsning etter at de fleste av gruppas ledende medlemmer ble arrestert eller drept under president Alberto Fujimoris krig mot geriljabevegelsene i landet.

(NTB)