Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Los Angeles kan miste ett av sine mest ikoniske varemerker

USAs nest største by, Los Angeles, har i lang tid vært kjent for sine eksotiske palmer som pryder gatene. Nå ser det imidlertid ut til at flesteparten av dem kan forsvinne.

SYMBOL: De fleste forbinder Los Angeles med sol, varme og vakre palmer. Foto: AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
SYMBOL: De fleste forbinder Los Angeles med sol, varme og vakre palmer. Foto: AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Palmene i Los Angeles er i ferd med å dø ut som følge av sykdom, insekter og alderdom, og mest sannsynlig vil de ikke bli erstattet. Istedenfor ønsker myndighetene å plante andre arter som er bedre tilpasset klimaet i byen, skriver den amerikanske avisa L.A. Times.

- Palmer er dekorative og ikoniske, men Los Angeles står overfor flere og flere varmebølger, så det er viktig at vi planter trær som gir tilstrekkelig skygge for å avkjøle byen og beskytte innbyggerne, sier direktøren for byens planteprogram, Elizabeth Skrzat, til avisa.

På starten av 1900-tallet ble hele Los Angeles dekorert med palmer for å tiltrekke seg folk. Den amerikanske storbyen importerte den eksotiske arten fra hele verden, da det bare er én palmetype som egentlig hører hjemme i California. Siden har palmene blitt et kjent symbol og ett av byens viktigste varemerker.

Det er Sigdmuggsopper og insektet Rhynchophorus palmarum som nå holder på å ta livet av palmene sør i California, i tillegg til alderdom. Levetiden til palmer avhenger av type, men noen kan leve i godt over 100 år.

Erstattes med andre planter

Flere av Los Angeles' palmer har allerede dødd og blitt erstattet med hjemmehørende planter som gir mer skygge, har bedre vannutnyttelse og som tåler det tørre klimaet bedre, skriver L.A.Times.

Myndighetene har ikke en nøyaktig oversikt over hvor mange palmer som har dødd til nå, men bestanden i byen besto i 1990 av 75 000. Hvor mange palmer som vil dø, eller hvor raskt det vil skje, er uklart.

KJENNETEGN: Palmene er noe av det første man legger merke til i storbyen Los Angeles. Det kan endre seg. Foto: AP Photo/John Hayes
KJENNETEGN: Palmene er noe av det første man legger merke til i storbyen Los Angeles. Det kan endre seg. Foto: AP Photo/John Hayes Vis mer

Vil bevare deler av bestanden

Til tross for at myndighetene ikke vil erstatte alle de dødende palmene i byen, lover de å bevare bestanden i områder hvor de har en særlig ikonisk og historisk betydning. Inntil videre gjelder dette seks områder i byen, deriblant verdensberømte Sunset Boulevard, ifølge L.A. Times.

- Jeg tviler på at palmene i byen vil forsvinne helt, sier Skrzat til avisa.

- Klima og funksjon har blitt viktigere

Professor ved Fakultet for biovitenskap hos Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Siri Fjellheim, mener holdningen til importerte plantearter har endret seg opp gjennom årene.

- Som følge av at klimaet endrer seg, har det blitt større fokus på lokalt tilpassede arter. Også her hjemme i Norge. Det har blitt viktigere at planter har en nyttig funksjon samtidig som de er tilpasset de lokale forholdene, sier forskeren.

Prioritering

Hun mener det er liten sannsynlighet for at palmebestanden i Los Angeles vil bestå dersom myndighetene ikke tar grep for å redde den.

- Sykdommer, insekter og parasitter truer alle plantearter, og importerte arter er kanskje særlig utsatte nettopp på grunn av at de ikke hører hjemme der. Det er absolutt mulig å forhindre spredning av smitte, men det koster. Det handler nok om prioritering.

FUNKSJON VIKTIG: Det har blitt viktigere at planter har en nyttig funksjon samtidig som de er tilpasset de lokale forholdene, ifølge forsker Siri Fjellheim.
FUNKSJON VIKTIG: Det har blitt viktigere at planter har en nyttig funksjon samtidig som de er tilpasset de lokale forholdene, ifølge forsker Siri Fjellheim. Vis mer

Fjellheim mener både klima og økonomiske forhold har betydning for opprettholdelsen av palmebestanden Los Angeles.

- Det er mange sterke følelser knyttet til planter. De har en sterk symbolverdi for oss og en estetisk funksjon, men det er ikke alltid de er nyttige eller tilpasset forholdene, slik som palmene i Los Angeles. Kostnadene ved å vedlikeholde og opprettholde bestanden blir kanskje for stor i forhold til nytteverdien, samtidig som andre planter kan ha en bedre klimafunksjon enn disse palmene har, sier Fjellheim.

Hun tror likevel ikke at den berømte filmbyen vil bli helt fri for palmer.

- Det er nok fornuftig at byen beholder palmene i de områdene hvor de har en historisk og kulturell verdi. Det betyr mye for turismen. Kostnadene ved å beholde hele palmepopulasjonen i Los Angeles blir kanskje for store, men de vil nok bevare en del av de vakre palmene, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!