HER BRENNER DET: «La Tuna-brannen» omtales den som, brannen som herjer i Los Angeles. Den er oppkalt etter området der den brøt ut fredag, La Tuna nasjonalpark, like utenfor Los Angeles. Foto: AFP PHOTO / Robyn Beck / NTB scanpix. Video: CNN. Vis mer

Los Angeles kjemper mot «den største brannen i byens historie»

- Vi har ikke brannen under kontroll, sier ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ordføreren i Los Angeles omtaler brannen som nå herjer i byen for «den største brannen i byens historie» og søndag erklærte California-guvernør Jerry Brown unntakstilstand, skriver nyhetsbyrået AP.

Dermed kan statlig personell og utstyr settes inn i kampen mot flammene. Allerede lørdag erklærte ordfører i Los Angeles, Eric Garcetti, lokal unntakstilstand.

20 000 mål

Siden brannen brøt ut fredag har den svidd av over 20 000 mål i La Tuna nasjonalpark ved Burbank, like utenfor Los Angeles.

Brannen tvang mange innbyggere til å evakuere fra sine hjem, men søndag har 90 prosent av de 1400 som ble evakuert kunnet flytte hjem igjen.

Men.

- Det kan endre seg på et øyeblikk, og vindene kan akselerere veldig raskt. Det er mye drivstoff der ute som kan brenne, sier brannsjef i Los Angeles, Ralph Terrazas.

George Grair, som bor i Burbanks, men som så langt ikke har måttet evakuere, har fulgt brannens utvikling tett.

- Det er veldig vanskelig å føle seg trygg. Jeg har barn i huset. Jeg sov antakelig to timer i løpet av natta, sa Grair til KABC-TV søndag.

- Har ikke kontroll

1000 brannmenn kjemper en intens kamp mot flammene. Søndag fikk de litt hjelp fra oven, da det begynte å regne. Men, samtidig ble vinden sterkere, noe som kan ha bidratt til å spre brannen over større områder.

- Vi har rundet et hjørne, men dette er ikke over ennå. Med denne sterke vinden kan alt skje, sa ordfører Garcetti søndag, ifølge Reuters.

- Vi har ikke denne brannen under kontroll, men vi mener vi vet hvordan vi kan få slukket denne brannen i løpet av en dag eller to.

Så langt har det ikke blitt meldt om noen dødsfall knyttet til den store brannen, men ifølge CNN har fire personer pådratt seg skader.

To av dem var ekstremt dehydrert, mens ytterlige to hadde mindre brannskader.

De siste dagene har det også vært svært varmt i Los Angeles-området. Søndag ble det målt 36 grader.

Men også andre steder i California brenner det.

Brann nær nasjonalpark

Myndighetene sier at en brann nær Yosemite National Park øst for San Francisco truer en skoglund med mer enn 2.700 år gamle kjempesequoiaer.

I Nelder Grove står det 106 slike mammuttrær, inkludert en av verdens største – Bull Buck – som rager 75 meter opp i lufta. Det er uklart om noen av trærne har fått brannskader.

Brannmannskapet opplyser at en mengde andre trær allerede er døde og hindrer slokkingsarbeidet i området som dekker mer enn 20 kvadratkilometer.

Også i San Francisco er det ekstremt varmt. Fredag ble det satt varmerekord i byen da det ble målt 41,1 grader i sentrum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer