«EN LØS KANON»:  Arne Treholt tar det med stoisk ro at amerikanske diplomater karakterisert ham som «en løs kanon». Foto: Bjørn Langsem
«EN LØS KANON»: Arne Treholt tar det med stoisk ro at amerikanske diplomater karakterisert ham som «en løs kanon». Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Løs kanon? Ok, egentlig er jeg stolt

I et hemmelig notat fra Den amerikanske ambassaden i Oslo ble Arne Treholt kalt «en løs kanon». Det er han i dag stolt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble nye lekkasjer fra det amerikanske diplomatiet kjent. Wikileaks offentlig gjorde hele 1,7 millioner meldinger fra USAs utenriksstasjoner hjem til U.S. Department og State - Utenriksdepartementet - i Washington DC.

I et av de mange notatene blir spiondømt Arne Treholt behørig omtalt. Diplomatene i Drammensveien i Oslo omtaler den da unge lovende
politikeren som «en løs kanon».

- Det lever jeg godt med, sier Arne Treholt.

Etter å ha fått referert karakteristikkene, humrer han.

Forhandlinger
-Dette dreier seg om forhandlingene med daværende EF, etter at Norge høsten 1972 i en folkeavstemning hadde sagt nei til å bli medlem. Jeg var Jens Evensens personlige assistent og deltok i forhandlingene om en handelsavtale mellom Norge og EF - det som i dag er EU, sier Arne Treholt.

- Hva tror du er bakgrunnen for at amerikanerne omtalte deg som «en løs kanon»?

- I et intervju med Billedbladet Aktuell sa jeg rett ut at vi «ikke stod med lua i hånda». Det var en måte å signalisere til motparten at vi ikke lot oss diktere.Jeg sa blant annet at vi - Norge - hadde en kontinentalsokkel full av olje, og at vi kunne gjøre som Island og utvide fiskerigrensa til 50 mil, forteller Arne Treholt.

- Litt stolt
Nå - 40 år etter at han ble karakterisert som «en løs kanon» og snart 30 år etter at han ble arrestert som spion - tar Treholt beskrivelsen med godt humør.

- Egentlig er jeg stolt over det jeg gjorde og at amerikanerne mente jeg var «en løs kanon». Historien har vel vist at jeg ikke tok så veldig feil. I 1974 fikk 50 mils fiskerigrense og noen år etter fikk Norge en økonomisk sone på 200 mil, sier Arne Treholt til Dagbladet.