LOs likelønn virker ikke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner i og utenfor LO har mistet tålmodigheten og anklager nå både LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg for manglende innsats for likelønn. Bakgrunnen er delvis Jens Stoltenbergs raske avvisning av forslaget fra Likelønnskommisjonen om å sette av tre milliarder kroner til likelønnstiltak og Flåthens tilsynelatende lunkne entusiasme for samme forslag. I de andre hovedsammenslutningene av organiserte arbeidstakere, Unio og Akademikerne, støttes forslaget.

Utålmodigheten er lett å forstå. I uminnelige tider har lønnsforskjellen mellom kvinner og menn vært konstant. Og i like uminnelige tider har LO gått til tarifforhandlinger med sine krav som er utformet for å bedre lavtlønte kvinners lønn. Det har i beste fall hindret at lønnsulikhetene mellom kjønnene har blitt større. Men det har ikke bidratt til å tette gapet.

Den sosialdemokratiske motstanden mot forslagene fra Likelønnskommisjonen er tydeligvis sosialøkonomisk. Man frykter utilsiktede bivirkninger ved en kvinnepott, og er usikker på om den vil ha den ønskede utjevnende effekt. Derfor letes det med lys og lykte på Youngstorget etter andre, mer målrettede tiltak. LO-sjefen har rykket ut og presisert at han ikke er mot likelønn, bare usikker på metoden.

Vi håper det er riktig. Mange hoder er lagt i bløt for å knekke lønnsforskjellskoden. Det var en Ap-statsråd som opprettet Likelønnskommisjonen for å finne ut av årsakene og komme med forslag som kan rette opp skjevhetene. Om det skjer ved ekstraordinære innsprøytinger av milliarder eller på andre måter er mindre viktig. Men det er på høy tid å få slutt på ørkenvandringen og komme med forslag til tiltak som slår ut på statistikkene. Tiden for prat er over.