Løs mutter årsak til Tusenfryd-ulykken

Ifølge Det Norske Veritas er dette en låsemekaniske som ikke skal kunne løsne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fly med to barn om bord løsnet fra karusellen «Den røde baron» lørdag ettermiddag. En fire år gammel jente og en gutt på sju falt fire meter før flyet traff bakken. De to ble ikke fysisk skadd.

Informasjonssjef i Veritas Per Wiggo Richardsen sier mutteren som forårsaket ulykken er i bruk mange steder, blant annet i oljeindustrien.

- Denne mutteren er i utgangspunktet en god teknisk løsning. Vi vet foreløpig ikke hvorfor den løsnet, sier Richardsen til NTB.

Det var ingeniører fra Veritas sammen med teknisk personale fra parken som demonterte ulykkeskarusellen og fant årsaken til ulykken.

Siden torsdag har det vært fire ulykker i fornøyelsesparker i Skandinavia. Likevel mener Det Norske Veritas at norske fornøyelsesparker generelt er trygge.

Flere muttere av samme type

Karusellen på Tusenfryd er den eneste av denne typen i Norge.

- Men det finnes flere anlegg i fornøyelsesparkene her i landet som bruker samme type låsemekanisme. Derfor vil vi gjøre eierne av disse oppmerksom på feilen og pålegge dem å sjekke dette, sier Richardsen til NTB.

Veritas har hatt ansvaret for park- og tivolitilsynet i Norge siden årsskiftet. Informasjonssjefen opplyser at Veritas kontrollerte Tusenfryd i flere dager i midten av april.

- Vi har årlige kontroller med anleggene. Kontrollen må av praktiske årsaker baseres på stikkprøver. Derfor legger vi vekt på at eierne selv må ha gode rutiner for driften, forklarer Richardsen.

Han understreker at norske anlegg generelt drives på en svært god måte.

- Vi har ingen indikasjoner på svikt i Tusenfryds rutiner. Derimot er vårt inntrykk at de er svært opptatt av sikkerheten, sier han.

Beklager sterkt

Stemningen på Tusenfryd var søndag mer alvorlig enn den pleier å være.

- Jeg vil sterkt beklage den skremmende opplevelsen de to barna og deres foreldre ble utsatt for. Dette var en ulykke som aldri skulle skjedd, sier administrerende direktør i Tusenfryd, Linda Bernander Silseth til NTB.

Hun tror neppe det blir aktuelt å fjerne ulykkeskarusellen.

- Det dreide seg om ett av åtte fly som løsnet. Dessuten har den vært her siden starten og er en av klassikerne, forteller hun.

Ulykkeshelgen

Den skandinaviske ulykkeshelgen startet i Kongeparken sør for Sandnes i Rogaland torsdag formiddag. En åtte år gammel gutt ble alvorlig skadd da gutten og moren ikke klarte å stoppe kjelken de satt på i bobbanen og kjørte inn i et gjerde.

Sent fredag kveld ble seks barn i alderen 10-12 år sendt til sykehus etter at en karusell falt i bakken i fornøyelsesparken Liseberg i Göteborg i Sverige. Ulykken skjedde da en gondol på karusellen løsnet. Ett av de skadde barna skal være norsk. Årsaken til ulykken var trolig en oljelekkasje fra karusellens hydrauliske system.

I Danmark omkom en 28 år gammel mann lørdag kveld da han ramlet ut av en karusell på et marked i byen Vorbasse.

(NTB)

FALT I BAKKEN: Dette apparatet falt i bakken på Tusenfryd i ettermiddag. Ingen av barna på bildet var involvert gårsdagens hendelse.