LOs svik mot dykkerne

- LO og Arbeiderpartiet var avhengige avdykkerne for å redde arbeidsplasser. Det var ikke teknisk mulig å gjennomføre slik ilandføring uten å skade dykkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKAL EN FORSTÅ DEN lunkne holdningen til LO og Arbeiderpartiet til å ta dykkerens kamp for en sikker arbeidsplass alvorlig, må en gå tilbake til 1960-tallet. De var avhengige av dykkerne for å redde arbeidsplasser, etter lang tid med feilslått høyrisikopolitikk som gjorde Norge til verden største uavhengige transportør av olje.

Norsk verftsindustri og norske redere satset på 60-tallet tungt på bli blant de store innen internasjonal sjøtransport av oljeprodukter. Verftsindustrien og rederene var tett sammenvevd både gjennom kunde/leverandør-forhold og ved at rederne var store eiere i verftene. Aker var for eksempel eid av Fred. Olsen Gruppen.

MYNDIGHETENE OG fagforeningene var også sterkt involvert. Verftsindustrien mottok meget store subsidier, og arbeidsplassene ble nærmest holdt i live ved hjelp av statlige garantier og overføringer. Norske banker var også sterkt involvert som långivere og tilretteleggere av finansiering.

Det var derfor hele den norske økonomien som ble lagt i potten i satsningen på å være stor i internasjonal oljetransport. Det var overkapasitet innen internasjonal skipsbygging allerede sent på 60-tallet og tidlig på 70- tallet. Kraftig vekst i behovet for transporttjenester gjorde imidlertid at overkapasiteten ikke var særlig synlig. Vekst i oljeforbruk og økt behov for transporttjenester og nye skip, spiste raskt opp overkapasiteten i skipsbyggingsindustrien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer