SLUTTSPURT: Jonas Gahr Støre og de andre partilederne går inn i valgkampens siste helg. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SLUTTSPURT: Jonas Gahr Støre og de andre partilederne går inn i valgkampens siste helg. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Løsarbeidere jobbet for Støre. Nå er byggesaken i Oslo blitt Støres valgkamphodepine

- Jeg kommer aldri til å klage på at det blir stilt spørsmål om meg som person, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han besøkte Dagbladets valgbod i går. Bare timer senere ble det kjent at Ap hyrte inn advokat for å stanse NRK-sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kommer aldri til å klage på at det blir stilt spørsmål om meg som person, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han besøkte Dagbladets valgbod i går formiddag.

VALGBODEN: Jonas Gahr Støre (Ap) er selv blitt rik gjennom arv, og likevel ønsker han å øke formueskatten. Under partilederutspørringen må han også svare på innvandring og skolepolitikk. Vis mer

Senere samme dag kom nyheten som indikerer noe litt annet; nemlig at Ap hyrte inn en advokat for å stanse en kritisk NRK-sak om at Støre hadde benyttet seg av en vennetjeneste fra barndomskompisen Knut Brundtland.

Det var VG som i går kveld offentliggjorde brevet som ble sendt fra advokat Christian Reusch til NRK sist tirsdag.

Står for avgjørelsen

Støre selv sier til NRK at han står innenfor avgjørelsen.

– Jeg må søke advokatråd når jeg mener at dere legger an til en sak som er sterkt urimelig. Jeg mener dere har forstått saken feil, og at advokaten som forklarte dere dette, ga en god forklaring på det. Dere har likevel valgt å sende den, det er deres rett, og da svarer jeg sånn som jeg gjør nå, sa Støre til NRK etter at disputten med statskanalen ble kjent.

DAGBLADETS VALGBOD: I studio i dag kommer blant annet Miljøpartiet de Grønnes talsperson Une Bastholm for en partilederutspørring. Senere får vi også ... Vis mer

NRK valgte nemlig å publisere saken på tross av advarselen fra Støre og co, men rensket ut flere av de mest kritiske sitatene en jusekspert kom med i utkastet til NRK-saken.

Der sa jusekspert Hans Petter Graver nemlig at Støre beveget seg i et felt hvor «varsellampene for korrupsjon bør blinke, og det bør ikke en mann i hans posisjon gjøre».

Ber om at sak stanses

I brevet Ap sendte til NRK om saken, antydes det at uttalelsene fra juseksperten kan føre til rettslig ansvar for NRK etter skadeerstatningsloven.

– På denne bakgrunn anmodes om en bekreftelse på at NRK ikke vil gå videre med saken, heter det i brevet fra advokaten.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK avviser at NRK har gitt etter for press når uttalelsene ble fjernet av NRK før publiseringen.

– Vi mente vennetjenesten definitivt hadde offentlighetens interesse og derfor valgte vi også å publisere. Men vi mente det ikke var dekning for å trekke inn dette begrepet i denne konkrete saken. Gravers meningsinnhold kommer klart fram i saken. Ingen av ekspertene i saken påstår at Støre har begått lovbrudd. Som VG er godt kjent med, skal terskelen være høy for å trekke inn ord som svindel, bedrag og korrupsjon, sier Beverfjord til NTB.

Startet med avsløring

Saken er den siste i en rekke avisartikler som er skrevet i kjølvannet av Dagbladets avsløringer om Ap-leder Jonas Gahr Støres byggeprosjekter på Ensjø i Oslo.

Ap-lederen, Høyre-sponsor Stein Erik Hagen og en håndfull andre celebre personer har nemlig investert i to store boligprosjekter som til sammen skal bli 188 leiligheter i Oslo.

FORMUE: - Dersom jeg blir statsminister skal jeg sørge for at alt det jeg har er i fond som følger de retningslinjene Norges Bank har for Statens Pensjonsfond, sier Ap-lederen om hedgefondet som VG omtaler i dag. Vis mer

Hodepinen for Støre startet da Dagbladet avslørte at arbeidsforholdene på den ene byggeplassen ikke helt sto i stil til Ap-lederens standarder i politikken, deriblant fordi mange arbeidere var uorganiserte og tariffløse, og at noen av dem jobbet med løsarbeiderkontrakter.

Som følge av Dagbladets avsløringer valgte Støre å selge seg ut av begge de to byggeprosjektene, og det er i forbindelse med salget at Støre har benyttet seg av vennetjenestene som NRK omtalte denne uken.

Sammen med avsløringene Dagens Næringsliv har hatt om Støres investeringer i et Egerton-eid aksjefond, har de to sakene om Støres private økonomi utviklet seg til å bli en hodepine som Støre må svare på vel så mye som politikk, helt i innspurten av valgkampen.