Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Løse rykter og bygdesnakk»

Han er siktet for å ha hatt sex med to mindreårige jenter han sier han aldri har møtt. For første gang snakker «Andreas» fra Kautokeino ut om hvordan der er å bli stemplet som overgriper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAUTOKEINO (Dagbladet): Vi treffer «Andreas» på et sted i Finnmark, noen timers kjøring unna hjembygda Kautokeino. Som elleve andre menn er han av påtalemyndigheten siktet for å ha forgrepet seg seksuelt på mindreårige jenter.

En etter en er de alle blitt avhørt, framstilt for varetekt og fengslet. Men selv hevder mange av dem at politiet baserer seg på bygdesnakk, at Kripos ikke vet «hvordan ting foregår i det samiske miljøet i Kautokeino» og at jentenes motiv for å anmelde påståtte overgrep, er hevn, sjalusi og prestisje.

- Ingen ting å skjule

«Dette kan da ikke være sant?»

«Andreas» sitter på politikammeret en fredags ettermiddag i januar. På stolen på andre siden av bordet leser politibetjenten opp fengslingserklæringen. Andreas tror knapt det han hører. Han er siktet for å ha forgrepet seg seksuelt på en 15 år gammel jente fra Kautokeino.

Han kjenner ikke navnet på jenta. Siden han flyttet fra bygda for ett år siden, har han bare vært på sporadiske besøk på hjemplassen. Som en gang i fjor høst da jenta hevder de to hadde sex.

-  Det er rart at Kripos kan basere en siktelse på løse rykter og bygdesnakk. Politiet sa de skulle gjennomføre razzia hjemme hos meg. Vær så god, jeg har ingen ting å skjule.

Han strever for å holde tårene tilbake når han forteller om tida i varetekt, siktet for noe han hevder han ikke har gjort.

 PÅSTÅTTE OVERGREP:  Utenfor Statoil-stasjonen i Kautokeino påstås det at menn har plukket opp unge jenter og betalt for oralsex med kontantkort. Foto: LARS EIVIND BONES
PÅSTÅTTE OVERGREP: Utenfor Statoil-stasjonen i Kautokeino påstås det at menn har plukket opp unge jenter og betalt for oralsex med kontantkort. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

-  Det var et helvete. Plutselig ble jeg «kjent» med jenta. Jeg fikk bare lest opp forklaringen hennes og vips, der ble jeg innelåst.

-  Jenter er sjalu

Han ble sittende i politiets arrest over helga. Bare moren fikk vite hvor han var - men han fikk ikke lov å si hvorfor han var fengslet. Han ble begjært fengslet i to uker.

Seinere dukker det opp en annen jente, som også hevder å ha hatt sex med «Andreas». Dermed blir siktelsen utvidet.

«Andreas» står fast ved at han ikke har hatt sex med de to jentene. På spørsmål om hva han tror kan være grunnen til at han er utpekt som gjerningsmann, svarer han:

- Jeg har hørt om jenter som har vært sjalu på en gutt og dermed diktet opp slike historier. Men grunnen her, det vet jeg rett og slett ikke.

- Men hva synes du om at jentene har utpekt deg som overgriper?

Han leter etter ordene.

«Løse rykter og bygdesnakk»

-  Jeg synes det er ... den måten de har ødelagt meg på, jeg unner ingen dette. Det er jo ganske jævlig og egoistisk gjort.

- Hva ønsker du å si til jentene hvis du treffer dem?

-  Jeg ser ingen grunn til at jeg skal snakke med dem. Hvorfor skulle jeg det? Jeg tror ikke de selv vet hva de har gjort. De har knekt meg fullstendig.

- Hvis du blir frifunnet, tror du at du vil klare å legge saken bak deg?

- Tiden leger alle sår, men for meg vil alltid denne saken være der, uansett hvor mye frikjent jeg blir.

Ikke imponert over Kripos

Advokat Bernt Ole Rydningen, som representerer to av de siktede i saken, går så langt at han karakteriserer mange av Kripos\' gjennomførte vitneavhør som bygdesladder fra ende til annen.

-  Det er masse snakk i Kautokeino om hvem som har holdt på med hvem og hvem som er siktet. I enkelte miljø kan det være vanskelig for vitner å skille ut hva de har hørt, hva de er blitt fortalt, og hva de faktisk har sett.

Så langt jeg erfarer har heller ikke Kripos\' etterforskere noe tidligere erfaring fra etterforskning i samisk miljø- og kultur, sier Rydningen.

Han er ikke imponert over bevismaterialet Kripos har klart å framskaffe.

- Det eneste vi er blitt forelagt er de fornærmedes forklaringer. Slik sakene ser ut nå, er det påstand mot påstand, sier Rydningen.

Får støtte av venner

«Andreas» er nå sykemeldt fra jobben og går jevnlig til psykolog. I tida etter at han ble fengslet slet han lenge med søvnløse netter, depresjon og angst for små rom.

Alt på grunn av en anmeldelse han hevder er falsk.

- Jeg er ikke sint. Jeg klarer ikke å være sint. Jeg er bare frustrert. Bitter og frustrert over at noen kan ødelegge livet mitt på denne måten.

- Det har vært en tøff periode. Men jeg har møtt overveldende positive reaksjoner fra både familie og venner.

Mange har sagt at de aldri har trodd at jeg har gjort dette. Det varmer, for jeg er allerede forhåndsdømt av både lokalsamfunn og media.

- Kommer du noensinne til å flytte hjem igjen til Kautokeino?

- Det tror jeg ikke. Jeg føler vel egentlig at det blir vanskelig etter det som er skjedd, sier han og ser tomt ut i lufta.

- Spørsmålet jeg har stilt meg er: Hvorfor? Hvorfor har de gjort dette mot meg? Jeg har ikke noe godt svar.

SNAKKER UT: Han er siktet for å ha seksuelt misbrukt to mindreårige jenter. Dagbladet møtte «Andreas» på et sted i Finnmark, noen timers kjøring unna hjembygda Kautokeino.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling