Løse ting i bilen blir dødelige våpen

Kjæledyr og mobiltelefoner forvandles til drapsvåpen når bilen bråstopper eller kolliderer.

BRUSKASSE: Ei kasse med brus med en vekt på 18 kilo vil ved en bråstopp fra 50 km/t smelle til med et trykk på rundt 500 kilo - altså en kraft på et halvt tonn med bak- eller forseteryggen. Med en slik kraft vil bruskassa fortsette videre mot frontvinduet og knuse det, eller påføre personer livsfarlige skader. Foto: NAF
BRUSKASSE: Ei kasse med brus med en vekt på 18 kilo vil ved en bråstopp fra 50 km/t smelle til med et trykk på rundt 500 kilo - altså en kraft på et halvt tonn med bak- eller forseteryggen. Med en slik kraft vil bruskassa fortsette videre mot frontvinduet og knuse det, eller påføre personer livsfarlige skader. Foto: NAF Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Løse gjenstander i biler forårsaker alvorlige skader i trafikken. En familiebil lastet for høstferie inneholder mange små og store nødvendigheter for turen, men det kan være lett å glemme at små ting kan volde stor skade i en ulykkessituasjon. Kjæledyr, mobiltelefoner og vannflasker forvandles til brutale drapsvåpen når bilen bråstopper eller kolliderer.

— Selv et lite fotoapparat eller en tom halvliterflaske kan bli dødbringende våpen, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen til Dagbladet.

Ifølge NAF vil et fotoapparat som veier en halv kilo etter en bråstopp treffe sjåføren i bakhodet med en kraft opptil 20 kilo. Ei kasse med brus med en vekt på 18 kilo vil ved en bråstopp fra 50 km/t smelle til med en kraft eller trykk på rundt 500 kilo — altså en kraft på et halvt tonn mot bak- eller forseteryggen.

Med en slik kraft vil bruskassa fortsette videre mot frontvinduet og knuse det, eller påføre personer livsfarlige skader.

Fest tingeneEn bråstopp kan like gjerne skje i 50-sone som på motorveien, og i begge tilfeller vil usikret last bli kastet framover. Energien fra engjenstand i bilen vil utgjøre cirka tretti ganger mer energi i et sammenstøt ved 50 km/t enn det den veier.— Nettopp derfor er det uhyre viktig å feste alle harde gjenstander, sier Engebretsen.— De eneste tingene som kan være løse, må være myke. Dyner, tepper og puter er ok. Kamera, datamaskiner eller mobiltelefoner er ikke ok. Ønsker man å se på video eller spille spill, må skjermene være av den fastmonterte typen. Ellers leker man med egne liv, sier Engebretsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer