Løse tråder nøstes

STAVANGER (Dagbladet): - Det dreier seg egentlig om å bruke den sunne fornuft. Det er ikke spesialistene som skal overta rettsavgjørelsene i Norge, sa førstestatsadvokat Harald Grønlien under sin prosedyre i Gulating lagmannsrett i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Påminnelsen til juryen i Birgitte Tengs-saken var på sin plass etter at 12 spesialister på ulike fagfelt har gitt lagretten sine vurderinger og råd. Hensikten med juryordningen er at tiltalte skal dømmes av likemenn. Derfor kan juryen trygt ta de mange og motstridende uttalelser fra sakkyndige med en klype salt.
  • Også den enorme mengden informasjon gjør Birgitte-saken komplisert. Politiet gikk bredt ut i etterforskningen, har avhørt mange hundre vitner og kartlagt titalls personer for å sjekke dem. Sånn sett kan ikke politiet kritiseres for å ha drevet subjektiv etterforskning.
  • Men under rettssaken er bredden i etterforskningen et problem for aktoratet. For så lenge tiltalte nekter seg skyldig, og det ikke finnes tekniske spor som knytter han til drapshandlingen og bare ett vitne som sprekker hans alibi, er det av stor betydning at det ikke finnes personer som underveis er blitt vurdert som mulige gjerningsmenn, og som ikke er sjekket ut av saken.
  • Finnes slike løse tråder, vil det hefte tvil ved rettens avgjørelse - dersom Birgittes fetter blir kjent skyldig. Lagmann Steinar Trovåg gikk derfor til det uvanlige skritt å innkalle etterforskningsleder Ståle Finsal som vitne for tredje gang, etter partenes prosedyrer, for å spørre hvordan konkrete personer er blitt sjekket ut.
  • Når det gjelder politiavhørene av fetteren, strakte aktor Grønlien seg til å si at det kanskje var uskjønnsomt av Stian Elle å vente så lenge som to uker før noe avhør ble protokollert. Men Grønlien benektet at dette var ulovlig, og viste til en tolkning av påtaleinstruksen basert på to rundskriv fra Riksadvokaten fra 1953 og 1954!
  • Siden den gang har Norge erfart at heller ikke politifolk alltid er til å stole på og at domstolene kan ta feil. Nettopp derfor er det viktig å følge de formelle spillereglene. At avhørene av Birgittes fetter foregikk på kanten av loven er en viktig grunn til forsvarets manglende tillit til politiet i Birgitte Tengs-saken.

KOMMENTAR