Løsemiddelskadde får feil diagnose

Ikke bare ga Sykehuset Telemark Egil Rolfsen (57) den feilaktige diagnosen bipolar lidelse. Psykologen mener at også hans far, som døde i 1985, trolig hadde den samme, alvorlige sinnslidelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Far beskrives med en mulig bipolar lidelse,» skriver psykologen som utredet Egil Rolfsen for løsemiddelskade i regi av Yrkes- og miljømedisinsk avdeling på Sykehuset Telemark i 2003.

Psykologen er ikke ansatt av sykehuset, men hans tjenester er blitt flittig brukt av sykehuset gjennom flere år.

- Min far hadde en medfødt hjertefeil, og døde av hjerteproblemer for tjue år siden. Han hadde aldri psykiske plager, og ble heller aldri behandlet for dette, sier Egil Rolfsen til Dagbladet.

Ifølge Kunnskapsforlagets Store medisinske leksikon er bipolar lidelse «en moderne betegnelse på manisk-depressiv psykose». Altså en alvorlig, behandlingstrengende sinnslidelse.

Sterke plager

Egil Rolfsen fikk lærlingjobb som maler i 1964, og kan se tilbake på et langt arbeidsliv som selvstendig næringsdrivende malermester. Siden mars 2003 har han vært 100 prosent uføretrygdet.

Rolfsens problemer har utviklet seg over tjue år. Plagene er mange og omfatter problemer som redusert nærhukommelse, nedsatt konsentrasjonsevne, redusert toleranse for løsemidler og nedsatt lungekapasitet (KOLS).

- Kona sier jeg ikke er med i denne verden. Jeg glemmer de mest elementære ting. Det er et mareritt å være ute blant folk. Jeg er svært lite sosial. Det var aldri slik før, sier Rolfsen.

 MALERMESTER  Egil Rolfsen (57) ble utredet for løsemiddelskade på Sykehuset Telemark, og fikk beskjed om at han har en alvorlig sinnslidelse. Både han og kona Sissel er glade for at andre fagfolk avviser psykisk diagnose. Foto: Erling Hægeland
MALERMESTER Egil Rolfsen (57) ble utredet for løsemiddelskade på Sykehuset Telemark, og fikk beskjed om at han har en alvorlig sinnslidelse. Både han og kona Sissel er glade for at andre fagfolk avviser psykisk diagnose. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Gjennom bruk av psykosomatiske tilleggstester konkluderte psykologen på Sykehuset Telemark med at Rolfsen ikke har en løsemiddelskade. Derimot mistenker psykologen at Rolfsen har en «bipolar affektiv lidelse» - en diagnose som Rolfsens fastlege avviser som usannsynlig.

«Helt forferdelig»

- Det oppleves helt forferdelig. Jeg har aldri hatt psykiske problemer, og har aldri tatt medisiner for det, sier han.

- Jeg kan ennå ikke begripe hvordan fagfolkene på sykehuset kunne få seg til å skrive noe sånt. Jeg fatter ikke hvordan de kan bruke folk som diagnostiserer så mange feil. Jeg var på sykehuset i noen få timer. At jeg skal være psykisk syk, gikk meget raskt å bestemme.

«Faglig interessant»

Psykologen, som blir vurdert av Helsetilsynet, ønsker ikke å kommentere enkeltsaker overfor Dagbladet. Men han uttaler seg gjerne på generelt grunnlag.

- Det vil bli faglig interessant å se hva Helsetilsynet kommer fram til om bruken av psykosomatiske tester. Hvis denne saken ender i en mer ensrettet metodikk i utredningen av løsemiddelskadde i Norge, vil dette være nyttig, sier han.

Arbeidsmiljøskaddes landsforening oppfordrer personer med liknende erfaringer fra helsevesenet til å ta kontakt på telefon: 33 04 94 99