«Viking Sky»-dramaet:

Losen reagerer på kritikk: - Fantastisk sjømannskap

Den ene losen om bord «Viking Sky» mener kritikken mot avgjørelsen om å seile i uværet lørdag er blitt overdrevet.

DRAMATISK: Her er pilotens egne bilder fra den dramatiske redningsaksjonen fra «Viking Sky». Video: Hovedredningssentralen Sør-Norge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da cruiseskipet «Viking Sky» sendte ut mayday-melding i 14-tida lørdag, var været så ille at to redningsskøyter som skulle hjelpe skipet, måtte snu av hensyn til egen sikkerhet.

I disse forholdene ga statslos Inge Lockert råd til den finske kapteinen. Han var én av to loser om bord cruiseskipet da det havarerte.

Nå reagerer han på spekulasjonene og kritikken som er kommet i etterkant av helgas nesten-ulykke. Kritikken har blant annet gått på at skipet aldri burde ha seilt i slike værforhold.

- Noen har sagt at skipet ikke skulle gått over. Men dette er et fartøy som er over to hundre meter langt og ti meter bredere enn hurtigruta. Vi gikk gjennom seilasen med besetningen på forhånd og alt gikk helt som det skulle - inntil vi var fri for motor, sier Lockert til nettavisa Vesterålen Online.

Politistasjonssjef i Molde, Per Karstein Røv forteller om situasjonen i Molde nå. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Bør bli lærebok

Lockert hadde vært om bord sammen med sin kollega siden cruiseskipet la fra kai i Tromsø da fartøyet sendte ut mayday-signal i 14-tiden lørdag, skriver NRK.

Den finske kapteinens avgjørelse var i tråd med de rådene han fikk av de to norske losene som var om bord.

Overfor Dagbladet presiserer statslos Lockert at en seilas i slike værforhold det var i Hustadvika lørdag, i utgangspunktet ikke er noe problem.

- Passasjerene satt og spiste lunsj, og drakk vin fra høye glass. Det var ingen problemer fram til motorene stanset, sier Lockert til Dagbladet.

Videre roser han mannskapet om bord «Viking Sky» for jobben de gjorde fra motorene stanset til skipet lå til kai i Molde.

- De utviste fantastisk sjømannskap, sier Lockert.

Han skryter særlig av mannskapets håndtering av passasjerene.

- Det var rett og slett eksemplarisk, og bør bli lærebok. Ikke en eneste passasjer fikk panikk, sier statslosen.

Kapteinens kone livredd

I et intervju med Dagbladet forteller kona til den finske «Viking Sky»-kapteinen - Jenny Anne Gustafsson - at hun var «livredd» da hun fulgte det norske cruisedramaet fra parets hjem i Finland.

- Jeg var livredd og har vært veldig bekymra. Det var ei venninne som fortalte meg at skipet hadde problemer - og da jeg så størrelsen på bølgene forsto jeg alvoret. Jeg ble sittende oppe hele natta og håpe på det beste, sier hun.

HYLLER PILOTENE: Forfatter Leo Oterhals har skrevet mange bøker om norsk kysthistorie, og mener hendelsen med «Viking Sky» kunne endt med en katastrofe. Nå hyller han helikopterpilotene. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at hun etter hvert fikk kontakt med ektemannen, som sa: «Ikke få panikk. Vi skal evakuere og alt er under kontroll».

Hun har selv jobbet på cruiseskip, og opplevd at nødsignalet har gått. Da var det som en del av en øvelse, men uten at det var opplyst overfor de om bord.

- Det er fort gjort å få panikk i en sånn situasjon, så jeg er imponert over hvor rolig mannskapet klarte å forholde seg.

36 har fått behandling

Til tross for skadene Viking Sky fikk etter helgens motorhavari, håper rederiet på å kunne seile med båten igjen tidlig i april. Det opplyste Matt Grimes fra rederiet Viking Cruises på en pressekonferanse mandag kveld.

Han kunne også fortelle at fem gjester fremdeles er på sykehus etter ulykken.

- Ingen er livstruende skadd, og vi forventer at alle blir utskrevet i løpet av de neste dagene, sier Grimes.

I alt 36 personer har fått behandling ved sykehusene i Molde og Kristiansund.

Rederen beklager

Rederiet som eier cruiseskipet «Viking Sky», Viking Ocean Cruises, ba i går ettermiddag om unnskyldning til gjestene sine for dramaet.

- De siste døgnene har vært både dramatiske og hektiske for gjester og mannskap om bord i «Viking Sky». Jeg vil gjerne få be om unnskyldning for alt gjestene våre har vært gjennom, skrev reder Torstein Hagen i en uttalelse til Dagbladet.

Torstein Hagen er en av Norges rikeste menn, og på 1102. plass på Forbes liste over verdens rikeste.

Ifølge Kapital omsatte Viking Cruises for godt over 20 milliarder kroner i 2018.

I uttalelsen roste han besetningen og redningsmannskapene for innsatsen:

- Jeg kan heller ikke si mange nok ganger hvor stor pris jeg setter på den innsatsen som er gjort av norske redningsmannskaper, ledet av Hovedredningssentralen Sør-Norge, og rette en takk til folket langs Møre-kysten som har tatt våre gjester i mot med åpne armer og omsorg, skrev han i uttalelsen.

- Jeg vil også få benytte anledningen til å berømme mannskapet om bord på «Viking Sky» for deres enorme innsats.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer