VILLE BETALE: Faren hennes hadde de 11 millioner kronene i løsepenger stående klare - men de diletantiske kidnapperne krevde pengene sendt online til Malaysia - en umulig plan.  Foto: Privat/politiet
VILLE BETALE: Faren hennes hadde de 11 millioner kronene i løsepenger stående klare - men de diletantiske kidnapperne krevde pengene sendt online til Malaysia - en umulig plan. Foto: Privat/politietVis mer

Løsepengene lå klare til amatørmessige kidnappere

Kidnapperne kunne følge Anneli-Maries bevegelser over Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Løsepengene lå klare til å bli overlevert - men kidnapperne ville heller - av uforståelige årsaker - ha pengene sendt online til Indonesia eller Malaysia. Problemet var bare at de verken hadde en bankforbindelse der - eller en konto hvor pengene kunne settes inn. 

Beløpet på knapt 11 millioner kroner var dessuten så høyt at en slik transaksjon på forhånd må godkjennes av tyske bankmyndigheter - en prosess som tar flere dager.

- Dette nærmere seg grensen for hvor dilletantiske det går an å bli. Gjerningsmennene visste ikke en gang hvordan pengene skulle overføres - eller hvordan dette eventuelt kunne ordnes via nettbank, fnyste Dresdens politidirektør Dieter Kroll under en pressekonferanse om saken nå i formiddagen.

DNA avslørte
Etterforskere opplyser anonymt i Bild Zeitung at planleggingen av ugjerningen var amatørmessig. Ikke bare etterlot 39-åringen sitt eget DNA på Anneli-Maries sykkel.

De to karene bar heller ikke masker, slik at offeret etterpå ville ha vært i stand til å identifisere begge to. Sannsynligvis var det risikoen for å bli avslørt, som gjorde at de bestemte seg for å kvele henne med et belte, og etterpå grave liket ned utenfor bondegården som de brukte til skjulested.

DNA-sporet på Anneli-Maries sykkel ga gjennombruddet, da laboratorieresultatet forelå sent søndag kveld.  39-åringen - en arbeidsløs kokk - befant seg allerede i politiets register, fordi han tidligere er dømt for en seksualforbrytelse - i tillegg til forsikringssvindel, bedragerier og ildspåsettelse. Mobiltelefonen hans ble satt under avlytting, og allerede neste morgen hadde etterforskerne hørt nok til at mannen kunne anholdes.

Kortene på bordet
Samtidig ble 61-åringen pågrepet i leiligheten sin utenfor sentrum av Dresden.

Den tidligere skraphandleren valgte hurtig å kaste kortene. Han avslørte først hvor politiet ville finne Anneli-Maries døde kropp.  Etter hvert vedgikk han å ha spilt en perifer rolle i bortføringen. Men mannen benekter å ha hatt noe med selve drapet å gjøre, men han sliter åpenbart med å bli trodd.

- Han gjør alt for å bagatelisere sin egen medvirkning, sier Kroll - og legger ikke skjul på sin sterke skepsis.

Mens 61-åringen snakker med etterforskerne, avviser 39-åringen å forklare seg om saken.

På pressekonferansen i dag - som blant annet ble overført på tv-stasjonen n-tv - forklarte statsadvokat Erich Wenzlick at de to mennenes motiv synes å ha vært pengemangel. Begge har flere konkurser bak seg, og skal sitte i halsen til gjeld.

Facebook skal ha vært en av de få kildene som de to gjerningsmennene brukte til å skaffe seg et bilde av Anneli-Maries daglige rutiner. Derfra skal de ha visst at hun hver kveld - på samme tidspunkt - pleide å sykle tur med bikkja.  De to ventet henne på en skogsbilvei, overfalt jenta og kastet henne inn i 39-åringens BMW — en bil som «halve bygda» de siste dagene hadde observert i området.  

Hørte Annelis skrik
Den første telefonen til Anneli-Maries far ble foretatt umiddelbart. Han kunne høre datterens desperate skrik i bakgrunnen. Senere på kvelden ble familien presentert for et løsepengekrav på 1,2 millioner euro - eller knapt 11 millioner kroner.

Faren - en velstående forretningsmann - sa seg øyeblikkelig vilje til å innfri.

Fredag formiddag gikk det helt galt, da 39-åringen ringte og krevde pengene overført til en bank i Malaysia eller Indonesia.  Problemet var bare at han manglet både bank og konto. Men dette hadde 39-åringen åpenbart regnet med at Anneli-Maries far kunne fikse i en fart.  Faren - på sin side - visste umiddelbart at en så stor overføring var umulig.

På dette tidspunktet sto veska med løsepengene klare til å bli overlevert.

Amatørmessig
Da 39-åringen innså at planen ikke funksjonerte, oppga han åpenbart hele prosjektet. - Han var ikke en gang i stand til å ringe tilbake og forhandle fram en løsning som hadde gjort at pengene ble utbetalt - og at offeret hadde overlevd, konstaterte en hoderistende politidirektør Dieter Kroll på dagens pressekonferanse.

Politiet går ut fra at Anneli ble kvalt fredag kveld - mange timer etter at det hadde gått galt med utbetalingen av løsepengene.

Etterforskerne er nå på jakt etter 39-åringens andre mobiltelefon. De kan se at han har ringt 61-åringen flere ganger fra et ukjent nummer og regner med at det samme apparatet også ble brukt under forberedelsene til og gjennomføringen av bortføringen.

Inntil for et par uker siden, skal 39-åringen ha hatt fast adresse på bondegården, der han bodde sammen med kona og parets to tenåringssønner. Den offisielle årsaken til at han nå var kommet tilbake dit, var at han skulle utføre noen reparasjoner, slik at svigermora hans kunne selge stedet.

Visdomsord på nettet
39-åringen skal være kjent som utpreget høyreekstrem. På facebook fyrer han løs mot flyktninger og asylsøkere. «De sier «nazister» men mener oss tyskere», lyder ett av slagordene hans. Et annet sted ordlegger han seg slik: "Jeg er den typen venn som hjelper deg med å la et lik forsvinne. Men hvis du tenker på å falle meg i ryggen, så ikke glem: Jeg vet hvordan man får lik til å forsvinne".

61-åringen postet dagen etter drapet på Anneli-Marie disse visdomsordene: «Et annet menneskes karakter ser du på hvordan vedkommende omgås med deg etter at han ikke lenger har bruk for deg» - eller «gå aldri hjemmefra uten et kjærlig ord. Kanskje var du der for siste gang».

Politiledelsen avslører nå at opp mot 1200 betjenter deltok i det desperate forsøket på å finne Anneli-Marie i live. - Med dagens kunnskap, kan jeg slå fast at vi aldri hadde en sjanse til å redde jenta, sa etterforskningsleder Detlef Lenk under dagens pressekonferanse.

Skal dømmes
- Vi var ikke i stand til å oppspore Anneli-Marie tidsnok. Nå skal vi til gjengjeld sørge for å grave fram samtlige beviser, slik at de to gjerningsmennene blir dømt for drap, kidnapping og forsøk på utpressing, uttaler etterforskningsleder Detlev Lenk.

I et brev som Anneli-Maries storebror i dag la ut på facebook, inviterer han folk til familiens eiendom: «Jeg vil på vegne av familien takke for den store deltakelsen. Foreldrene mine har bedt meg om å meddele dere at de - foran huset vårt - har innrettet et hjørne til minne om sin elskede datter Anneli-Marie. Hvis noen ønsker å gi uttrykk for sin sorg, kan de gjerne gjøre det der.»

SPORSØK PÅ GJERNINGSSTEDET:  Politiets etterforskere har satt opp et telt for å dekke over stedet hvor den drepte Anneli-Marie ble funnet drept på et gardsbruk i Lampersdorf utenfor Meissen. Foto: Arno Burgi/dpa
SPORSØK PÅ GJERNINGSSTEDET: Politiets etterforskere har satt opp et telt for å dekke over stedet hvor den drepte Anneli-Marie ble funnet drept på et gardsbruk i Lampersdorf utenfor Meissen. Foto: Arno Burgi/dpa Vis mer