- Løser ikke problemet

Kim Sandø har slitt med mye butikknasking i tre år. - Jeg tror ikke lovreformen vil løse problemet, men det er greit å vite at man ikke gjør noe ulovlig når man pågriper tyver selv, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lovreformen som trer i kraft om to uker, tillater at Sandø selv overtar politiets oppgave eller at vektere pågriper butikknaskere.

Sandø driver Rema 1000 på Sofienberg i Oslo. Han har en svært høy svinnprosent i varebeholdningen. Tirsdag sto han fram i «Brennpunkt» på NRK og fortalte om sin frustrasjon over at politiet ikke har ressurser til å prioritere butikknasking.

- Politiet takler pågripelser av butikktyver veldig bra, og er suverene i jobben sin når de en sjelden gang kommer hit, sier han. - Og i Rema-modellen er det lave budsjettposter til sikkerhet. Derfor koster private vaktordninger for mye.

Sandø har ominnredet butikken for å skape et åpent og oversiktlig miljø. Da svinnprosenten likevel forble høy, valgte han å installerte digitale overvåkingskameraer.

- Videre har jeg selv kledd meg i sivil og avslørt tyveriforsøk i butikkens åpningstid. Det har ført til at kontorarbeidet og den daglige driften har blitt avviklet på kvelds- og nattetid, sier Sandø, som vil gi de ansatte en trygg arbeidsplass.

- Med utdannelsesnivået og den moralske standarden vi har i Norge, burde det være unødvendig å føle seg redd på en arbeidsplass. Noen tyver er ruspåvirket og opptrer truende. En gang tok vi tre personer som samarbeidet. Alle trakk kniv da vi tok dem på fersk gjerning. De beste butikkmedarbeiderne søker seg vekk fra slike forhold, beklager han.

FAKKET TYVER: Butikkinnehaver Kim Sandø har selv drevet sivil spaning etter tyver.