Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Loshelikopter styrtet

En hardt skadet, fire til sykehus etter havari ved Kårstø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedrednings-sentralen fikk melding om havariet på Austre Bokn i Rogaland - i ulendt terreng like sør for olje- og gassterminalen på Kårstø  - klokka 03.50. Ifølge TV 2 Nyhetene var det piloten selv som varslet at helikopteret  hadde styrtet.

Helikopteret,  et Agusta 109 E  Power som tilhører Lufttransport AS, var på et losoppdrag til Kårstø da det havarerte. Helikopteret hadde tatt ombord en los på Kårstø. Han skulle fraktes til et skip vest for Kvitsøy.

 Det var tett tåke i området da ulykken skjedde, og ifølge pressetalsmann Einar Knutsen ved Hovedredningssentralen er det foreløpig uklart hva som kan ha forårsaket styrten.

En alvorlig skadet

Fire personer var om bord i helikopteret. Tre av dem ble fløyet til Stavanger Universitetssjukehus. Ved sykehuset får Dagbladet.no opplyst at en av dem er alvorlig skadet, og to har kun lettere skader.

Det en 51 år gammel britisk mann som er alvorlig skadet, og blir behandlet på intensivavdelingen. Også en 54 år gammel norsk mann har skader som sykehuset betegner som alvorlige, men situasjonen er stabil. Tredjemann,  en 27 år gammel norsk mann, er lettere skadet, får Dagbladet.no opplyst ved sykehuset.

Den fjerde lå lenge fastklemt under helikopteret, og det var nødvendig med løfteutstyr for å få personen løs.

Det ble bekreftet at også fjerdemann var kommet løs klokka 06.29. Nå fraktes også han til Stavanger Universitetssjukehus.

Loshelikopter styrtet

- Han viste seg å være mindre skadet enn først antatt, og har hovedsakelig skader i en arm, sier operasjonsleder Harald Aase ved Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt til Dagbaldet.no.

Tett tåke

- Et helikopter fra Luftambulansen ble sendt, men måtte snu på grunn av værforholdene og tett tåke, mens et Sea King helikopter klarte å lande i nærheten av ulykkesstedet, sier operasjonslederen.

Både brannmannskaper, politi, redningsmannskaper og et fartøy fra Kystvakta var koblet inn i aksjonen.

 Havarikommisjonen er nå orientert om hendelsen, og er på vei til stedet.

Austre Bokn er ei øy i Boknafjorden i Rogaland, men har broforbindelse med fastlandet.

- Første uhell

Administrerende direktør Asgeir Nyseth i det Tromsø-baserte Lufttransport AS sier til Dagbladet.no at de aldri har hatt denne type ulykker tidligere.

Selskapet har en flåte på 12 helikoptre og 14 mindre fly, og driver luftambulanse, lostransport, Nordsjø-transport og ruteflyvninger fra egne baser over hele landet.

- Vi har bare gode erfaringer med denne helikoptertypen. Vi har tre Agusta 109, og alle er ganske nye. Helikopteret som havarerte er fra 1992-1993, sier han til Dagbladet.no.

Nyseth har ikke vært i kontakt med noen av de fire som var om bord. Han ble varslet om ulykken like før klokken fem i dag tidlig.

- Vi har opprettet et krisesenter for å varsle og ta hånd om de pårørende. Samtidig blir alle våre ansatte varslet når de nå kommer på jobb.

- For oss er ulykkesårsaken fremdeles ukjent, og vi bistår nå havarikomisjonen på stedet. Det var veldig erfarne folk om bord helikopteret, understreker Nyseth.

HAVARERT: Det var et slikt helikopter - Aguista 109 E Power - som havarerte med fire personer om bord. Helikopteret opererer fra Lufttransport AS sin base på Sola.
FRAKTER: Loshelikoptrene frakter loser til og fra skip, og har en besetning på tre pluss en los.
TRAFF LAND: Helikopteret plukket opp losen på Kårstø (den blå sirkelen) før det fortsatte mot Kvitsøy. Men på Austre Bokn gikk det galt (den røde sirkelen).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling