Løskrutt mot Milosevic

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Stikk i strid med tidligere løfter gjør president Slobodan Milosevic det nå klart at serbernes offensiv i Kosovo fortsetter for fullt. NATOs svar er å gjennomføre en fem dagers militærøvelse i Albania fra 17. august, sammen med landene som er medlemmer av Partnerskap for fred. Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet har NATO også planene for en militær inngripen så godt som klare. Men planer redder ingen flyktninger fra forfølgelse eller sult. Som Dagbladet også har påvist i reportasjer fra Albania de siste dagene, utspiller det seg en ny menneskelig tragedie på Balkan.
  • Avismeldingene om massakrer på over 400 barn tidligere i uka må ha kommet som dårlig nytt for et nølende NATO. Da var det langt bedre at påstandene ikke lot seg bevise. Når NATOs generalsekretær Javier Solana selv går ut og slår fast at massakrer ikke har funnet sted, må man begynne å lure på hva som er hensikten. Med Bosnia i friskt minne bør det ikke trekkes forhastede konklusjoner verken i den ene eller andre retning. Serbernes påstander om at det bare var «terrorister» som ble drept i byen Orahovac er det i alle fall all grunn til å tvile på.
  • Bare en brøkdel av de 200000 kosovo-albanerne som har måttet flykte fra sine hjem, har hittil fått hjelp. Tusenvis holder seg fremdeles skjult i uframkommelige skogs- og fjellområder. Serbiske myndigheter har ved noen få anledninger de siste dagene sluppet internasjonale hjelpeorganisasjoner fram til områder der flyktninger har slått seg ned. Journalister har også fått bli med for å fortelle at flyktningene nå får hjelp. Men verden må ikke la seg bedra. Det store flertall av flyktningene lever i total uvisshet, langt fra nødhjelpspakker. Med 40 graders varme og mangel på mat og vann må de få hjelp umiddelbart. For at hjelpen skal nå fram, må kamphandlingene stanses. Det kan bare skje med hardt politisk og militært press, ikke bare på serberne, men også på den kosovo-albanske geriljaen UCK.