Løslat Aung San Suu Kyi!

4500 har så lang skrevet under på oppropet. Nå kan du gi din støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Skriv under på oppropet!

  Siden Amnesty startet oppropet for å frigi Suu Kyi for en knapp uke siden har responsen vært enorm. Underskriftene strømmer på, og nå er vi på god vei mot 5000.

  - Dette er veldig bra! Det viser at folk er engasjert i henne spesielt og dette med å bli fengslet for sine meningers skyld generelt, sier informasjonssjef Jon Peder Egenes i Amnesty til Dagbladet.no.

  Statsministeren støtter oppropet


  Også statsminister Kjell Magne Bondevik er opptatt av Aung San Suu Kyis sak. Bondevik støtter oppropet.

  - Jeg og regjeringen har allerede protestert mot fengslingen av Aung San Suu Kyi. Likevel er det viktig at så mange nordmenn som mulig gjør det samme. Press fra en samlet opinion, både regjeringssjefer og såkalte vanlige folk, kan gi resultater. Vi har sett det før, ikke minst i mai 2000 da Aung San Suu Kyi ble løslatt. Nå trenger hun vår støtte igjen, sier statsminister Bondevik.

  Ukjent sted


  Nobelprisvinneren sitter for tredje gang fengslet uten lov og dom i Myanmar. De to første gangene ble hun satt i husarrest i sitt eget hjem, denne gangen er det på ukjent sted uten kontakt med omverdenen.

  Suu Kyi er leder i bevegelsen «Den nasjonale liga for demokrati». Røder Kors fikk endelig besøke henne 6. september, og bekrefter at hun ikke har startet sultestreik, slik det ble hevdet i tidligere rapporter.

  De militære myndighetene hevder hun bare er satt i beskyttende forvaring av hensyn til sin egen sikkerhet. Den forklaringen er det mange som ikke fester lit til.

  Det hjelper!


  Amnesty er fornøyd med mulighetene ny teknologi gir til å starte protestaksjoner som denne.

  - Vi får inn langt flere underskrifter, og dette er veldig godt egnet når antallet protester er viktig, sier Egenes.

  Organisasjonen er overbevist om at protestene hjelper. Nå skal de samle sammen underskriftene og sende dem til general Than Shwe med fax og post og i tillegg skal nærmeste ambassade få oppropene.

  - Jeg er overbevist om at dette hjelper, ikke denne aksjonen alene, men alle rop til sammen. Militærstyret er påvirkelige for press utenfra. Dette viser dem at de blir mer og mer isolert. De satser for eksempel på turisme, og vil ikke legge seg ut med potensielle rike vestlige reisende, sier Amnestys informasjonssjef.

  I det siste har også de asiatiske landene lagt press på Myanmar. Tidligere har disse vært for samtaler og diplomati. Dette synes Amnesty er ekstra gledelig.

 • Amnesty Internasjonal Norge har i samarbeide med Dagbladet.no startet en underskriftsaksjon for å frigi nobelprisvinneren. Gå til det nye nettstedet Opprop.no for å skrive under. Husk å tipse andre om aksjonen!
FENGSLET FOR TREDJE GANG:</B> Denne gangen har diktaturet i Myanmar, tidligere Burma, satt Aung San Suu Kyi i arrest på ukjent sted.