DØMT: Nasser Yataima fra Tulkarem soner 29 livstidsdommer for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon mot et hotell i Netanya der 30 personer ble drept og 140 såret i 2002. I morgen slipper han trolig løs fra fengsel sammen med 475 andre Hamas-medlemmer. Her er Yataima sammen med Fathi Ahmed Hatib, Moamer Abu al-Shekh og Mohammed Sharim under rettssaken i april i 2003. Foto: EPA/AFPI/Yariv Katz/Scanpix
DØMT: Nasser Yataima fra Tulkarem soner 29 livstidsdommer for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon mot et hotell i Netanya der 30 personer ble drept og 140 såret i 2002. I morgen slipper han trolig løs fra fengsel sammen med 475 andre Hamas-medlemmer. Her er Yataima sammen med Fathi Ahmed Hatib, Moamer Abu al-Shekh og Mohammed Sharim under rettssaken i april i 2003. Foto: EPA/AFPI/Yariv Katz/ScanpixVis mer

Løslater dømte terrorister i bytte mot soldat

I dag behandler høyesterett i Israel klager fra terrorofre, men i morgen løslates trolig 476 Hamas-medlemmer - flere av dem fremtredende terrorister - i bytte Gilad Shalit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nasser Yataima fra Tulkarem soner 29 livstidsdommer for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon mot et hotell i Netanya der 30 personer ble drept og 140 såret i 2002.

Mohammed al-Sharata ledet en eliteenhet innen Hamas-bevegelsens væpnede fløy og soner tre livstidsdommer plutt 30 år for drap på to israelske soldater i 1989.

Yehya al-Sinwar soner fem livstidsdommer for sin rolle i bortføringen og drapet på en israelsk soldat i 1994.

Faadi al-Jaaba soner en dom på 18 år for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon som drepte 18 mennesker i Haifa i 2003.

Abdel Hadi Ghanim soner 16 livstidsdommer etter å ha kapret en buss som han kjørte utfor en skrent i 1989. 16 passasjerer ble drept.

Ahlam Tamimi soner 16 livstidsdommer for å ha kjørt en selvmordsbomber til en pizzarestaurant i Jerusalem som tok livet av 15 personer i 2001.

1026 vil frigis Felles for dem og 1020 andre fanger er at de vil frigis fra israelske fengsler i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble tatt til fange på Gazastripen juni 2006.

15 DREPT: 15 personer ble drept etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i en pizzarestaurant i Jerusalem i 2001. Ahlam Tamimi, som soner 16 livstidsdommer for å ha kjørt selvmordsbomberen til restauranten, er blant de som løslates i morgen. Arkivfoto: AP/Peter Dejong/Scanpix
15 DREPT: 15 personer ble drept etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i en pizzarestaurant i Jerusalem i 2001. Ahlam Tamimi, som soner 16 livstidsdommer for å ha kjørt selvmordsbomberen til restauranten, er blant de som løslates i morgen. Arkivfoto: AP/Peter Dejong/Scanpix Vis mer

I morgen skal de seks og 470 andre bli frigitt, mens ytterligere 550 vil frigitt i neste måned. De 476 som frigis i morgen er alle medlemmer av Hamas-bevegelsen, som både av Israel og USA ansees som en terrororganisasjon.

I dag vil høyesterett i Israel vurdere fire klager som har kommet inn mot avtalen om fangeutveklsing meklet fram av Tyskland og Egypt. Ifølge Haaretz opplyser deres kilder på begge sider av klagene at klagene trolig blir avvist.

Den israelske regjeringens avgjørelser om fangeutveksling har aldri tidligere blitt overprøvd av israelsk høyesterett.

Shalits familie advarer mot utsettelse Dessuten viser meningsmålinger at statsminister Benjamin Netanyahu har støtte blant det israelske folket i iverksettelsen av avtalen.

De fire klagene kommer fra ulike ofre fra terroren utført av de som skal løslates og en organisasjon for terrorofre.

Meir Schijveschuurder, som mistet foreldrene og tre søsken i bombingen av en pizzarestaurant i 2001, sier at han har lite håp i at klagen vil aksepteres, men sier at han føler et ansvar for å gjøre det han kan for å stoppe avtalen.

Almagor, en organisasjon som representerer terrorofre, ber om en utsettelse på 48 timer i løslatelsen av fangene fordi de sier at ikke har fått nok tid til å gå gjennom alle navnene på lista, som de anser som nødvendig for at deres medlemmer skal levere inn selvstendige klager mot avtalen.

BYTTES MOT OVER 1000 PALESTINSEK FANGER: Den israelske soldaten Gilad Shalit løslates i bytte mot over 1000 palestinske fanger. Her er han fra en video i fangenskap 2. oktober 2009. Foto: Reuters/Scanpix
BYTTES MOT OVER 1000 PALESTINSEK FANGER: Den israelske soldaten Gilad Shalit løslates i bytte mot over 1000 palestinske fanger. Her er han fra en video i fangenskap 2. oktober 2009. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Jerusalem-borgeren Ronit Tamari er ikke selv et terroroffer, men frykter at løslatelsen av terrorister kan føre til en ny terrorbølge.

Shalits foreldre advarer mot utsettelse eller at avtalen på en annen måte endres. De ber høyesterett avvise klagene raskt.

- Enhver utfordring på nåværende tidspunkt kan ødelegge avtalen. Ingen vet hva som kan skje dersom det skjer en utsettelse eller den minste endring i vilkårene, skriver familien i en uttalelse som vil legges til grunn i dagens behandling.

Ingen livstegn Shalits far, Noam Shalit, sier at de hittil ikke har fått noen livstegn fra Gilad ennå, melder den israelske storavisa Yedioth Ahronoth.

- Vi venter bekymret, sier Shalit.

ADVARER MOT UTSETTELSE: Gilad Shalits familie advarer mot enhver stans av avtalen om den omfattende fangeutvekslingen. I dag vil fire klager behandles. 

Foto: Inbal Rose.
ADVARER MOT UTSETTELSE: Gilad Shalits familie advarer mot enhver stans av avtalen om den omfattende fangeutvekslingen. I dag vil fire klager behandles. Foto: Inbal Rose. Vis mer