Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikten mellom Pakistan og India

Løslater fanget pilot

Pakistans statsminister vil løslate den indiske piloten.

SKADET: Bildet viser den indiske piloten som føres i fangeskap av pakistanske myndigheter. Foto: Privat.
SKADET: Bildet viser den indiske piloten som føres i fangeskap av pakistanske myndigheter. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistans statsminister Imran Khan melder nå at den indiske piloten som ble skutt ned på pakistansk side av Kashmir, skal løslates i morgen. Kahn sender dermed ut et signal om at landet ønsker en fredelig løsning.

Budskapet om at den indiske piloten nå skal slippes fri kom under et møte i det pakistanske parlamentet i dag. Samtidig ber også Imran Khan India om å ikke eskalere situasjonen videre.

- Ikke ta dette lengre. Pakistan vil bli tvunget til å gjengjelde, sier Imran Khan, ifølge nettavisen Geo News.

- Jeg håper det internasjonale samfunnet vil bidra til at situasjonen ikke eskalerer, sier Imran Khan.

Norsk bakkanal

Konflikten i Kashmir er også tema i Norge.

Den indiske ambassadøren i Norge har bedt om et møte med Kjell Magne Bondevik og Oslosenteret og norsk-pakistanske Aamir Javed Sheikh for å snakke om Pakistan-India-situasjonen.

- Den eneste bakkanalen inn til pakistanske og indiske myndigheter går nå gjennom meg og Kjell Magne Bondevik, sier Aamir Javed Sheikh. De to fredsmeklerne kom for kort tid siden tilbake fra Pakistan. Sheikh leder stiftelsen Dialog for fred.

ØNSKER FRED: Aamir Javed Sheikh er leder for stiftelsen Dialog for fred og samarbeider med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik om fredsprosessen i Kashmir. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
ØNSKER FRED: Aamir Javed Sheikh er leder for stiftelsen Dialog for fred og samarbeider med tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik om fredsprosessen i Kashmir. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

I de siste ukene har konflikten som omtales som Asias eldste pågående konflikt, eskalert kraftig og frykten for storkrig mellom atommaktene vokser.

- Pakistans regjering har gitt oss grønt lys for å invitere til en dialog der partene kan komme til bordet med blanke ark, sier Sheikh.

Ønske om dialog

På indisk side har Bondevik og Sheikh kontakt med Sri Sri Ravi Shankar, som skal ha direkte kontakt med Indias statsminister Modi. Ravi Shankar møtte Bondevik og Sheikh da den indiske guruen besøkte Oslo før jul.

Statsminister i Pakistan, Imran Kahn, oppfordret i går India til å bidra til en fredelig løsning på konflikten.

- La oss sette oss ned og løse dette med dialog, sa Khan i sin tale.

Pakistanske myndigheter hevder å ha skutt ned to indiske fly i dag. Det ene flyet skal ha krasjet på pakistansk side av Kashmir og en pilot ble tatt til fange.

Dagbladet har fått tilgang til video- og bildemateriale som viser en blodig indisk pilot i pakistansk fangenskap. Videoen viser at piloten blir avhørt av pakistanske myndigheter.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!