Løslater gisler for åpent kamera

Sju gisler ble i morgentimene fredag løslatt fra teaterbygningen i Moskva, samtidig som NTV viste de første fjernsynsbildene av gisseltakerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løslatelsen ble bekreftet av en talsmann for den russiske sikkerhets- og etterretningstjenesten FSB, og fjernsynsstasjonen NTV viste bilder av gislene idet de forlot bygningen.

Gisseltakerne har bestemt seg for å løslate de 75 gjenværende utenlandske gislene. Det er ikke klart hvordan løslatelsen skal skje, men representanter fra ambassadene skal være på vei til det okkuperte teateret. Statsborgere fra USA, Australia, Storbritannia, Nederland, Østerrike, og Tyskland skal være blant utenlandske gislene.

Men forhandlingene om løslatelsen har brutt sammen, og tidsfristen gisseltakerne ga for løslatelsen har blitt forlenget med to timer.

Tidligere på natten viste NTV også bilder inne fra teaterbygningen, etter å ha fått gisseltakernes tillatelse til å følge med en lege som kom med medisin til gislene.

Bildene viste flere tungt bevæpnede og maskerte menn, iført kamuflasjeuniformer, samt svartkledde kvinner utstyrt med pistoler og sprengladninger festet til kroppen.

Gissel-kritikk

En av gisseltakerne var ikke maskert, og ble av NTV identifisert som Movsar Barajev, den angivelige lederen for gisselaksjonen.

På bildene så det ut som om Barajev lot seg intervjue, men NTV hadde ingen lyd på opptaket.

At NTV unnlot å viderebringe Barajevs uttalelser ble kritisert av et av gislene inne i bygningen, Anna Andrianova, som ble intervjuet over telefon av Ekho Moskvy.

Andrianova hevdet også at fjernsynsteamet fra NTV hadde intervjuet en gruppe på seks kvinnelige gisler, som ba om en fredelig løsning på dramaet.

Stanset intervju

Ifølge Ekho Moskvy grep imidlertid Russlands presseminister Mikhail Lesin inn og forbød NTV å sende intervjuet med Barajev, under henvisning til at det ville stride mot landets grunnlov.

- Vi er bekymret. Selv om dette skulle være desinformasjon så ønsker vi at våre henstillinger og krav skal bli hørt av landets ledelse og befolkning, sa Andrianova i intervjuet.

Rolig

Fjernsynsteamet fra NTV slapp inn i det okkuperte teateret sammen med en lege, som etter besøket beskrev situasjonen i bygningen som rolig.

- Alt i alt er situasjonen rolig. Det har ikke vært hysteri bortsett fra to eller tre kvinner som hadde nervøst anfall. De hadde behov for medisinsk hjelp. De hadde ingen medisiner, men nå har de det. Noen klaget over vondt i øynene, noen hoster og er forkjølet, andre trenger beroligende midler, sa legen Leonid Roshal etter besøket.

NTB

SLUPPET FRI I MORGES: Sju gisler ble sluppet ut av Kulturpalasset i morgentimene i dag.
STÅR FRAM PÅ TV: Gisseltagerne står fram på den russiske fjernsynskanalen NTV.