Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løslater NOKAS-skipperen

William Pettersen (57) har sittet 19 måneder i varetekt. Det er nok, mener Gulating lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Nordlendingen ble for to måneder siden dømt til seks års fengsel for medvirkning til grovt ran. Han har anket saken til lagmannsretten, og spørsmålet har vært om 57-åringen kan løslates i mellomtiden.

Stavanger tingrett sa nei. Det nektet skipperen å godta, og nå har Gulating lagmannsrett gitt ham medhold.

«Lagmannsretten er kommet til at det på dette stadium av saken ikke lenger vil virke støtende på den alminnelige rettsfølelse om siktede løslates forut for ankeforhandlingen,» konkluderer lagdommerne i Bergen.

William Pettersens advokat, Joakim Ronold, er glad for at klienten hans endelig blir hørt.

- Det er på tide at retten går inn og markerer et skille mellom de domfelte. Man kan ikke bare si at «Det er NOKAS-saken», hver enkelt skal vurderes indviduelt. Hittil har det manglet, sier Ronold til Dagbladet.no.

Ifølge advokaten har skipperen også hatt dårligere forutsetning for å tåle et langt opphold i varetekt enn de andre tiltalte, som er atskillig yngre og friskere enn den hørselshemmede 57-åringen.

Retten legger vekt på at det er stor forskjell på å ha deltatt i selve ranet, hvor en politimann ble drept, og å ha hjulpet ranerne i forkant eller etterpå.

«Siktede synes heller ikke å ha hatt noen sentral rolle i planlegging av ranet selv om han har fremstått som en nyttig medvirker,» heter det i kjennelsen.

LAGRET VÅPEN: William Pettersen (57) tok vare på David Toskas maskingeværer og diverse utstyr etter NOKAS-ranet. For det fikk han seks års fengsel. Foto: Åge Pedersen

LAGRET VÅPEN:
William Pettersen (57) tok vare på David Toskas maskingeværer og diverse utstyr etter NOKAS-ranet. For det fikk han seks års fengsel. Foto: Åge Pedersen Vis mer

Vurderer

Det hører med til historien at den andre mannen (26) som har vært tiltalt for medvirkning, har hatt sin frihet hele tiden. 26-åringen fikk bare to år kortere fengselsstraff enn Pettersen.

Politiet ga tidlig opp å få varetektsfengslet 26-åringen, men likevel holdt hardnakket på at skipperen ikke måtte slippes ut.

William Pettersen ble dømt for å ha oppbevart ransvåpen i en bod i Drammen etter ranet. Det ble også funnet store mengder ransutstyr på båten hans, «Gamle Henningsvær» i Svelvik.

Pettersen har løyet om sin rolle flere ganger, også under sin forklaring i Stavanger tingrett. Fra varetektscella sendte han dessuten ut noe som lignet et trusselbrev til et vitne han mente hadde forklart seg falskt om ham.

Politinspektør Bjørn Andersen sier til Dagbladet.no at politiet ikke kommer til å påklage avgjørelsen til Høyesterett.

- Vi mente det var grunnlag for å holde ham fengslet, men systemet er slik at vi ikke alltid får medhold, sier Andersen.

- Hvilke følger får løslatelsen?

Løslater NOKAS-skipperen

- Den får ingen dramatiske følger for saken som sådan, sier poltiinspektøren til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media