Løslatt etter 100 dager i Colombias jungel

Fire israelere og en brite ble i dag løslatt etter å ha vært fanget av en colombiansk geriljagruppe i over tre måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem ble utlevert til utsendinger fra en kristen hjelpeorganisasjon og ble fraktet fra fjellkjeden Sierra Nevada nord i landet i helikopter.

De er de siste gislene som blir løslatt etter at den venstreorienterte ELN-geriljaen tok åtte turister til fange 12. september.

En brite greide å rømme etter kort tid, mens en spanjol og en tysker ble løslatt i slutten av november.

Til Bogota

- Dette er noe vi har ventet på i tre måneder. Og nå skal det endelig skje, sa den 31-årige briten Mark Henderson til en journalist fra Reuters som var vitne til løslatelsen. Alle fem skulle mandag bringes til hovedstaden Bogota hvor pårørende venter.

Ifølge israeleren Ido Guy er alle friske, selv om en av kameratene er full av myggstikk.

Fangene fikk vite lite i løpet av det tre måneder lange fangenskapet, men årsaken til kidnappingen skal være politisk. Geriljaen har forsøkt å bruke gislene til å sette søkelyset på de humanitære forholdene i fjellområdet. De har krevd at FNs kommissær for menneskerettigheter lager en rapport om levevilkårene til den indianske og svært fattige befolkningen.

ELN er den nest største geriljagruppen i Colombia, med om lag 4.000 geriljasoldater. Den største geriljagruppen, FARC, holder for tida 800 personer fanget, deriblant soldater, politifolk, politikere og tre amerikanere. De ønsker å bytte disse mot fengslede geriljamedlemmer.

Glade foreldre

Kort tid etter løslatelsen ringte telefonen hjemme hos foreldrene til briten Mark Henderson med beskjed fra utenriksdepartementet om at sønnen var om bord i helikopteret. Løslatelsen var ventet og samtalen ble tatt opp av BBC.

- Dette er magisk, sa moren Sharelle Henderson til frammøtte journalister. - Dette betyr at vi kan feire. Vi kan ha en skikkelig god jul, sa hun, strålende lykkelig og med en like glad ektemann ved sin side.

Også 19-åringen Matthew Scott, som greide å rømme fra geriljaen, jubler over å få se sin reisekamerat igjen.

- Jeg er så lettet. Det har vært noen falske signaler og ELN er ikke til å stole på, sier han til Sky News.

Mark Henderson kan i beste fall komme hjem til Storbritannia onsdag, på selveste julaften.

(NTB)

GLEDE: Moren til en av de som har vært fanget, Tammy Ohayon, klemmer en israelsk journalist etter å ha fått telefonbeskjed om at sønnen er fri. Foto: REUTERS/SCANPIX
LØSLATT: De fem turistene, fire israelere og én brite, som har sittet i fangenskap hos en colombiansk geriljagruppe i over tre måneder, ble i dag løslatt. Foto: REUTERS/SCANPIX
GLEDELIG GJENSYN: Beni Daniel (t.v.) og Orpaz Ohayon ble møtt med åpne armer. Foto: REUTERS/SCANPIX