Louisiana, USA:

Løslatt etter 17 år i fengsel for noe han ikke hadde gjort

Han ble dømt på 25-årsdagen. I forrige uke ble Royal Clark Jr. en fri mann, dagen etter at han fylte 41 år.

GJENSYNSGLEDE: Royal Clark Jr klemmer faren sin utenfor Jefferson Parish fengsel etter at han ble løslatt fra sin 49 år lange dom. Foto: AP Photo / Gerald Herbert
GJENSYNSGLEDE: Royal Clark Jr klemmer faren sin utenfor Jefferson Parish fengsel etter at han ble løslatt fra sin 49 år lange dom. Foto: AP Photo / Gerald HerbertVis mer

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, sa en tårefull Clark da et folkehav møtte han utenfor fengselet torsdag i forrige uke. Det første han gjorde var å kaste armene sine rundt tenåringssønnen, som han ikke har sett utenfor fengselet eller rettssalen siden gutten var to måneder gammel.

De siste 17 åra har han tilbrakt i fengsel, etter å ha blitt dømt for væpnet ran på en Burger King-restaurant i 2001. Det eneste beviset mot han var en ansatt på restauranten, som feilaktig identifiserte han som raneren, to måneder etter at det fant sted, skriver The Advocate.

Flere advokater i The Innoncence Project New Orleans gikk sammen og fikk domstolen til å ta en ny evaluering av fingeravtrykkene som var funnet på åstedet. Da de ble sjekket i databasen viste det seg å tilhøre en annen mann, som tidligere har blitt dømt for en rekke liknende ran i samme tidsperiode. Nå vil de at staten Louisiana skal gi innsatte en juridisk rett, slik at de kan få tilgang til databaser som kan renvaske dem.

- Som statsadvokat, slutter ikke plikten til å kjempe for rettferdighet etter at dommen har falt, sa advokaten Paul Connick i en uttalelse ifølge Independent.

Han forklarer videre at dersom bevisene avslører at et menneske er feilaktig dømt, vil det iverksettes tiltak for å rette opp i urettferdigheten. De nye framlagte bevisene førte til at distriktsdommeren forkastet dommen.

TRE GENERASJONER: Royal Clark Jr. med hver sin arm rundt sønnen Royal Clark III og Royal Clark Sr. rett etter løslatelsen. Foto: AP Photo / Gerald Herbert
TRE GENERASJONER: Royal Clark Jr. med hver sin arm rundt sønnen Royal Clark III og Royal Clark Sr. rett etter løslatelsen. Foto: AP Photo / Gerald Herbert Vis mer

Var to måneder da faren ble fengslet

Clark Jr. sin 17 år gamle sønn, som også går under navnet Royal Clark III, snakket ut om hvordan det har vært å vokse opp med en far dømt til å sitte inne fram til 2051. Han forteller at det har vært krevende å vokse opp uten en far.

- Moren min kunne ikke alltid være der for meg, hun måtte jobbe, så det var meg og kusinene mine. Det var hardt, slår han fast.

På tross av at Clark Jr. ikke har fått ta del i oppveksten til sønnen vil han ikke bruke energi på å være sint eller bitter, selv om han innrømmer at han tidvis mista håpet. Han vil ikke tillatte seg å bli spist opp av negativitet. Det vil overskygge hvordan jeg ser på livet, understreker han.

- Jeg kan ikke la sinnet styre meg; Jeg kan ikke la fortida styre framtida, sier han til The Advocate.

Kreps som første måltid

TÅREVÅT: En rørt Royal Clark Jr som står sammen med sin mor Catherine Clark. Foto: AP Photo / Gerald Herbert
TÅREVÅT: En rørt Royal Clark Jr som står sammen med sin mor Catherine Clark. Foto: AP Photo / Gerald Herbert Vis mer

Clark sier at han nå planlegger å tilbringe tida med familien. Når det gjelder første måltid ser han fram til å spise kreps. Men han tar alt et skritt av gangen. På sikt har han lyst til å skrive om erfaringene fra fengselet, på vegne av alle andre som også er feilaktig dømt.

- Jeg ser fram til å hjelpe andre å komme seg ut, sa han.

Ifølge The Innocence Project New Orleans har 28 andre i Louisiana blitt løslatt etter feilaktig dom basert på at vitner har identifisert feil person, før Clark. Til sammen har de sonet 505 år for kriminelle handlinger de ikke har begått.