Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løslatt etter 35 år - først da tilsto spionen Singh

Skaper trøbbel for India og Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kashmir Singh ble tirsdag denne uka løslatt etter å ha sonet 35 år i pakistansk fengsel, mistenkt for å være spion for India.

På grensa ble han mottatt som en helt av sine landsmenn. Før han passerte grenseovergangen fikk han en klem av den pakistanske statsråden som til slutt fikk han løslatt.

Statsråden trodde nemlig på Singhs historie om inderen bare var en uskyldig elektronikk-selger som feilaktig ble fengslet for spionasje i Rawalpindi i 1973. Singh ble opprinnelig dømt til døden, men straffen ble senere omgjort til en fengselsstraff.

Tilsto i går

Løslatelsen var ment å være et bidrag til oppmykingen av det fiendtlige forholdet mellom de to landene.

Men fredag denne uka, trygt hjemme i India, hadde den angivelige selgeren en ikke fullt så uskyldig historie å fortelle:

Han var nemlig spion allikevel.

- Jeg gjorde min pålagte plikt som spion (...) Jeg holdt tett i 35 år, sa Singh. 

FEIRET SOM EN HELT: Tirsdag kom Kashmir Singh tilbake til India etter 35 år i pakistanske fengsler. Da han oppdaget at familien levde i fattigdom valgte han å tilstå at han hadde vært spion for India. Foto: REUTERS/Munish Sharma /Scanpix
FEIRET SOM EN HELT: Tirsdag kom Kashmir Singh tilbake til India etter 35 år i pakistanske fengsler. Da han oppdaget at familien levde i fattigdom valgte han å tilstå at han hadde vært spion for India. Foto: REUTERS/Munish Sharma /Scanpix Vis mer

Ifølge nyhetsbyrået AP omskar Singh seg for å framstå som muslim, og spiste storfekjøtt, noe som er forbudt for sikher som han.

Trakk tilbake tilståelsen i dag

Han skal ha valgt å tilståetter å ha oppdaget at familien hans i India levde i fattigdom, og ikke ble tatt vare på av myndighetens, slik han trodde.

I dag har Singh prøvd å trekke tilbake spionasje-tilståelsen, men få tror på dementiet som mange tror kommer etter press fra indiske myndigheter.

Tilståelsen er ikke godt nytt Pakistans president Pervez Musharraf, som benådet Singh etter forespørsel fra landets menneskeretttighetsminister Ansar Burney.

- Jeg er sjokkert, sier Burney til den indiske tv-kanalen CNN-IBN.

800 fanger

Tilståelsen er mer enn bare pinlig for de to landenes regjering. Den vil også gjøre situasjonen vanskeligere for hundrevis av fanger på begge sider av grensen som er sperret inne på grunn av spionmistanker.

image: Løslatt etter 35 år - først da tilsto spionen Singh

Begge land holder mange fanger som sier de bare passerte grensen i vanvare. Mange fiskere er blant de innesperrede, som kan bli sittende i årevis uten en gang å få ha kontakt med familien.

- Dette vil helt sikkert gjøre det vanskeligere for indiske fanger iPakistan, og pakistanske fanger i India, sier Burney.

Burney vil allikevel jobbe for løslatelsen av de 600 fangene i lignende situasjon i pakistanske fengsler. I India sitter det 200 pakistanske fanger.

- Mitt engasjement for menneskerettighetene er viktigere enn noen ministerpost, sier Burney.

TRODDE PÅ SPIONEN:</B> Den pakistanske statsråden Ansar Burney sto på for å få løslatt Kashmir Singh, som han trodde var en uskyldig selger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media