Løslatt etter 40 år i fengsel

Walter Forbes ble i 1983 dømt til livstid i fengsel etter dødsbrann. Nå har aktoratets kronvitne innrømmet falsk forklaring.

SAKEN HENLAGT: Etter 37 år bak murene er Walter Forbes en fri mann. Foto: Zuma Press / NTB
SAKEN HENLAGT: Etter 37 år bak murene er Walter Forbes en fri mann. Foto: Zuma Press / NTB Vis mer
Publisert

Walter Forbes gikk på college og drømte om å jobbe med eiendomsutvikling i 1982, da han en kveld brøt inn for å stanse en barkrangel i Michigan.

Dagen etter ble han skutt fire ganger av Dennis Hall - en av mennene som var involvert i krangelen. Hall døde kort tid seinere i en brann som ifølge politiet var stiftet, og Forbes ble dømt til livstid i fengsel - uten mulighet for prøveløslatelse.

Nå, nesten fire tiår seinere, er han en fri mann. Det melder blant andre USA Today.

Innrømmet falsk forklaring

Et av aktoratets nøkkelvitner under rettssaken, Annice Kennebrew, hevdet i sin forklaring at hun så tre menn, inkludert Forbes, tenne på Dennis Halls leilighet i Jackson. Hun var 19 år da rettssaken pågikk.

Forklaringen inneholdt flere avvik, ifølge rettsdokumentene. Tiltalen mot den ene av mennene ble henlagt, mens den andre ble frikjent. Bare Forbes ble dømt.

Fra fengselet tok han kontakt med Michigan Innocence Clinic, en gruppe advokater og studenter ved University of Michigan, som har jobbet med i få saken gjenopptatt siden 2010.

Til CNN forteller Forbes' nåværende advokat, Imran Syed, at de fikk kontakt med Kennebrew i 2017. Hun innrømmet da at forklaringen hun ga under rettssaken var fabrikkert, og gjentok dette under en ny forklaring i år.

Hun hevder at hun ble presset til å vitne mot de tre tiltalte av to menn.

- De truet med å drepe barna, foreldrene og søsknene mine om jeg ikke meldte meg til politiet og ville forklarte under rettssaken at jeg så Walter og de to andre tenne på, skrev Kennebrew i en skriftlig uttalelse til retten i 2017.

Saken henlagt

Kort tid etter brannen skal politiet ifølge kanalen ha fått et anonymt tips om eieren av bygningen gjennom åtte år, som fikk den forsikret bare to måneder tidligere. Tipset ble sett på som irrelevant for saken den gang, ifølge kanalen.

Et annet vitne skal i etterkant av dommen mot Forbes ha informert etterforskerne om at en forbindelse hadde innrømmet å ha stiftet brannen for eieren, mot en betaling på 1000 dollar.

Eieren, som døde i 2010, ble i 1990 dømt for å stå bak en annen brann i 1990, der en person omkom, skriver Atlanta Black Star.

Ifølge avisa kan ikke Kennebrew straffes for å ha avgitt falsk forklaring, da foreldelsesfristen for det er utgått.

Walter Forbes ble en fri mann 20. november, og er lettet over at saken er henlagt.

- Jeg føler ingen forakt for dem som har løyet for å få meg dømt. Grunnen er egoistisk: Jeg bestemte meg for å ikke la dem ødelegge meg. Hvis jeg ikke hadde tilgitt det, ville det først og fremst skadet meg - ikke dem, sier han.

En lov som ble innført i Michigan i 2016, gir ofre for justismord rett til 50 000 dollar for hvert år bak murene. Det betyr at Forbes kan ha rett på over 1,8 millioner dollar i oppreisning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer