Løslatt etter gisseldrama

To fengselsansatte ble onsdag ettermiddag tatt som gisler av innsatte - som krevde 20 kebabpizzaer mot å løslate en av betjentene. I 21.30-tida skal begge gislene være løslatt.

GISSELDRAMA: Det pågår en større politiaksjon ved Hällbysanstalten i Eskilstuna i forbindelse med et gisseldrama. Foto: Per Karlsson/TT / NTB
GISSELDRAMA: Det pågår en større politiaksjon ved Hällbysanstalten i Eskilstuna i forbindelse med et gisseldrama. Foto: Per Karlsson/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det pågikk onsdag ettermiddag og kveld en større politiaksjon ved Hällbysanstalten i Eskilstuna i forbindelse med et gisseldrama. Redningstjenesten og ambulansen deltok i operasjonen.

To fengselsbetjenter ble tatt som gisler av innsatte i fengselet Hällby utenfor byen i Sverige.

Løslatt

Ifølge Aftonbladet skal de innsatte ha tatt de to fengselsbetjentene som gisler i vekterrommet og vært bevæpnet med selvlagde barberblad.

Like før 19.30 ble én av gislene løslatt. Knappe to timer seinere ble det andre gisselet også løslatt, ifølge Expressen. Begge fengselsbetjentene skal etter omstendighetene ha det bra.

STOR OPERASJON: Redningstjenesten og ambulansen deltok i operasjonen onsdag ettermiddag og kveld. Foto: Per Karlsson/TT / NTB
STOR OPERASJON: Redningstjenesten og ambulansen deltok i operasjonen onsdag ettermiddag og kveld. Foto: Per Karlsson/TT / NTB Vis mer

- Vi er veldig takknemlige for denne lykkelige avslutningen i en veldig alvorlig situasjon, sier Jörgen From Nordin, fungerende sikkerhetssjef og stabssjef, ifølge Aftonbladet.

Begge de to drapsdømte gjerningspersonene skal være pågrepet og brakt til politihuset i Eskilstuna, siktet for bortføring.

Kebabpizza på plass

De to gisseltakerne krevde helikopter for at gislene ikke blir skadd. Ifølge Aftonbladet krevde de også kebabpizza til alle de 20 innsatte i avdelingen i bytte mot at én av gislene blir løslatt.

20 kebabpizzaer ankom onsdag kveld fengselet, skriver avisa. Pizzabestillingen ble bekreftet av Hällby pizzeria, som forteller til TT at politiet kom og hentet maten.

KEBABPIZZA: 20 kebabpizzaer har onsdag kveld ankommet Hällbysanstalten i Eskilstuna i forbindelse med et gisseldrama. Foto: Tipser/Expressen
KEBABPIZZA: 20 kebabpizzaer har onsdag kveld ankommet Hällbysanstalten i Eskilstuna i forbindelse med et gisseldrama. Foto: Tipser/Expressen Vis mer

Politiet sa at de hadde kontinuerlig kontakt med gisseltakerne, men kunne ved 18-tiden ikke bekrefte om noen av gislene var løslatt, skriver Expressen.

- Vi kan bekrefte at maten er på plass og at forhandlinger pågår, sa politiets pressetalsperson Stefan Wickberg.

Den svenske kriminalomsorgen bekreftet hendelsen til nyhetsbyrået TT. De skriver at to innsatte barrikaderte seg i vaktrommet til en av avdelingene, der to fengselsvakter var.

To fengselsbetjenter, en mann og en kvinne, begge vikarer, befant seg da på vaktrommet. De innsatte dekket for kameraer, ifølge svenske medier.

GISSELDRAMA: To innsatte har tatt to av de ansatte som gisler i fengselet Hällby utenfor Eskilstuna i Sverige. Foto: Expressen.
GISSELDRAMA: To innsatte har tatt to av de ansatte som gisler i fengselet Hällby utenfor Eskilstuna i Sverige. Foto: Expressen. Vis mer

Alvorlige forbrytelser

Ifølge Aftonbladet omtalte politiet det som en «veldig alvorlig situasjon».

- Akkurat nå jobber vi for å få et klarere bilde av situasjonen. De innsatte er dømt for alvorlig forbrytelse, men for øyeblikket kan vi ikke si hva de er dømt for. Den svenske kriminalomsorgens forhandlere, innsatsstyrke og politi er på stedet, sa fungerende sikkerhetssjef Nordin.

Ifølge Aftonbladet er de to gjerningsmennene dømt for drap.

Den svenske kriminalomsorgen opplyste om gisseltakingen onsdag ettermiddag. Hällby er en lukket anstalt og har den øverste sikkerhetsklassifiseringen i det svenske fengselsvesenet. Det er 98 plasser i fengselet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer