Løslatt etter halvannet år

- Jeg er veldig sliten, sier nederlandske Arjan Erkel. Hjelpearbeideren fra Leger uten grenser ble bortført i Dagestan sommeren 2002. I dag ble han løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Innenriksdepartementet i Dagestan opplyste tidligere i dag at Erkel var løslatt, og Leger uten grenser (MSF) bekreftet meldingen. Erkel var leder for organisasjonens arbeid i Dagestan.

Da han ankom Sheremetyevo-flyplassen i Moskva ble han møtt av fotografer fra nyhetsbyrået Reuters.

- Jeg er veldig sliten, sa Erkel til fotografene.

Han så tynn, men lykkelig ut, melder Reuters.

Bevæpnede menn kidnappet Erkel, som nå er 35 år, 12. august 2002 nær Makhatsjkala, hovedstaden i den sørrussiske republikken Dagestan, som ligger like ved krigsherjede Tsjetsjenia.

Løsepenger?

Det er foreløpig uklart hvordan Erkel ble løslatt. Nederlands utenriksminister Ben Bot sa nederlandske myndigheter tok initiativ til operasjonen.

- Vi tok initiativ til operasjonen og ga grønt lys til forhandlinger fredag, sa han til nederlandsk radio. Han ville imidlertid ikke svare på spørsmål om det var utbetalt løsepenger.

Tidligere opplyste en tjenestemann i Dagestan at den russiske etterretningstjenesten FSB og styrker som hører inn under innenriksdepartementet deltok i operasjonen. En anonym dagestansk tjenestemann sa Erkel ble løslatt «uten bruk av makt».

Erkels familie skal nå reise til Moskva for å møte ham, men det er uklart når Erkel selv ville befinne seg i den russiske hovedstaden.

- Vil kneble

I forrige måned beskyldte MSFs president Jean-Herve Bradol russiske og dagestanske tjenestemenn for å være involvert i bortføringen. På denne måten ønsker Russland å kneble dem som fortsatt snakker om situasjonen i Tsjetsjenia, hevdet han. Beskyldningene ble avvist av Russland.

En rekke journalister og hjelpearbeidere har blitt bortført i området, noe som har ført til at internasjonale bistandsorganisasjoner har redusert sitt nærvær i regionen drastisk.

Jan Egeland, som er FNs visegeneralsekretær for humanitære forhold og nødhjelp, sa tidligere i år at dersom Erkel blir løslatt kan det åpne for at internasjonale organisasjoner kan vende tilbake til området.

(Dagbladet.no/NTB-AFP-Reuters)

LYKKELIG: Tynn og skjeggete, men lettet, ankom Arjan Erkel Sheremetyevo-flyplassen i Moskva i dag. Han har vært holdt som gissel i 20 måneder.
FØR BORTFØRINGEN: Slik så Arjan Erkel ut før han ble bortført i august 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer