Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

George Floyd-drapssaken

Løslatt etter spleiselag

Torsdag ble den drapssiktede politimannen Thomas Lane sluppet fri fra varetekt mot en kausjon på over sju millioner kroner.

LØSLATT: Thomas Lane ble fengslet, men er nå løslatt mot kausjon. Foto: Hennepin County Jail / Reuters / NTB scanpix
LØSLATT: Thomas Lane ble fengslet, men er nå løslatt mot kausjon. Foto: Hennepin County Jail / Reuters / NTB scanpix Vis mer

37 år gamle Thomas Lane er siktet for medvirkning til drap etter at afroamerikanske George Floyd (46) døde etter en pågripelse i Minneapolis.

Lane og tre andre politibetjenter var på stedet og deltok i pågripelsen av Floyd 25. mai. De fire kollegaene ble sparket, siktet og satt i varetekt.

Torsdag ble Lane løslatt etter at det var blitt betalt en kausjon på 750 000 dollar, eller rundt 7,2 millioner norske kroner.

Kausjon innebærer at man betaler for å slippe å sitte fengslet før rettssaken, men det påvirker ikke statusen som siktet. Altså skal Lane fortsatt i fengsel hvis han dømmes når saken kommer opp i rettssystemet.

Nå viser det seg at det var et spleiselag for å få Lane løslatt. Ifølge Minneapolis-avisa Star Tribune var det satt opp en nettside hvor man kunne donere penger til Lanes løslatelse via nettbetalingsløsninga PayPal.

Vil ikke snakke om summer

Lanes forsvarer Earl Gray bekrefter at nettsida var ekte, men vil ikke si hvor mye penger som hadde blitt samlet inn eller hvem som sto bak innsamlingsaksjonen.

- Lane og familien setter pris på støtten og bønnene deres, sto det på sida, ifølge Star Tribune.

Det skal også ha stått skrevet på siden at kausjonssummen var urettferdig høy og at Lane skal ha gjort «alt han kunne for å redde Floyds liv.»

Ifølge siktelsen mot tidligere politibetjent Derek Chauvin skal Lane to ganger ha spurt ham om de skulle snu Floyd. Chauvin holdt imidlertid fast ved at Floyd skulle ligge på magen.

Nettsida ble fjernet kort tid etter at Lane ble løslatt.

Lane er nå sammen med kona, ifølge forsvareren, som av sikkerhetsmessige hensyn ikke vil si hvor de befinner seg.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Medsiktede fortsatt fengslet

Derek Chauvin, som er siktet for forsettlig drap, sitter fortsatt fengslet. Hans kausjon er satt til 1,25 millioner dollar, eller rundt 12 millioner norske kroner.

Tou Thao og J. Alexander Kueng sitter også fortsatt fengslet. De er siktet for det samme som Thomas Lane, og har tilsvarende kausjon-summer.

25. mai hadde en butikkansatt anmeldt Floyd for å ha brukt en pengeseddel som angivelig var falsk. Det hele endte opp med Floyd liggende på bakken, mens Chauvin presset kneet sitt mot nakken hans.

Ifølge siktelsen holdt Lane beina til Floyd, mens Kueng holdt ryggen hans nede og Chauvin satt med kneet på nakken hans i nesten ni minutter. Thao skal ha stått og sett på.

- Jeg får ikke puste, sa Floyd flere ganger under pågripelsen.

Lane og Kueng skal ikke ha fått klager mot seg mens de jobbet for politiet, men Thao fikk seks klager. Politiet i Minneapolis har ved 18 tilfeller mottatt klager på Chauvin, flere av dem på grunn av nedsettende språkbruk, ifølge CNN.

Pekte på Chauvin

I forrige uke møtte de tre tidligere politibetjentene siktet for medvirkning i retten for første gang. Forsvarsadvokatene til Lane og Kueng forsøkte å distansere sine klienter fra Chauvin.

Advokatene hevdet at de to skal ha protestert på behandlingen av Floyd under pågripelsen, men at det til syvende og sist var Chauvin - med betydelig mer erfaring enn Lane og Kueng - som bestemte.

- Hva annet skal min klient gjøre, enn å følge hva den mer erfarne politibetjenten sier, sa Lanes forsvarer, Earl Gray, i retten, og viste til Chauvins 19 år i politiet.

Det foreligger i alt tre obduksjonsrapporter i saken. To av dem er offentlige og har kommet til motsatt resultat. Den ene fastslår at det var den brutale pågripelsen som drepte Floyd. Den andre konkluderer med at 46-åringen hadde underliggende helseproblemer, blant annet hjerteproblemer, og at dette var dødsårsaken.

En tredje obduksjonsrapport, bestilt av Floyds familie, konkluderer med at han døde som følge av politivolden.

Dødsfallet har ført til enorme demonstrasjoner verden over.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!