Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løslatt etter tårevått fengselsbesøk

Fire av fengselskvinnene i Meymaneh ble i helgen sluppet fri.

LØSLATT: 55-år gamle Dowlatnama (midten) var dømt for indirekte drap på ei jente i nabolaget, og hadde nylig startet soningen. I helgen ble hun plutselig løslatt. Mens Maria (18) som skjuler seg bak sønnen Samir (t.v) har fått sin dom redusert med 10 måneder. Begge fikk bred omtale da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gjestet fengselet for en drøy uke siden. Foto: Kristoffer Egeberg
LØSLATT: 55-år gamle Dowlatnama (midten) var dømt for indirekte drap på ei jente i nabolaget, og hadde nylig startet soningen. I helgen ble hun plutselig løslatt. Mens Maria (18) som skjuler seg bak sønnen Samir (t.v) har fått sin dom redusert med 10 måneder. Begge fikk bred omtale da forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen gjestet fengselet for en drøy uke siden. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Fire av de atten kvinnene som sitter fengslet i kvinnefengselet i Meymaneh ble i helgen overraskende løslatt, mens en fikk sin straff redusert med 10 måneder.

To av de innvolverte er blant de Dagbladet møtte og omtalte spesielt i forbindelse med forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens besøk i fengselet for en drøy uke siden. De norske fengselsbetjentene som overvar løslatelsesseremonien bekrefter at minst en av løslatelsene trolig skyldes det norske nærværet og oppmerksomheten rundt fengselet.

Karzai ga amnesti
Det er den afghanske presidenten Hamid Karzai som har åpnet for løslatelsene som en gavepakke i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden Id.

Da de norske fengselsrådgiverne Bjørn Haugen og Mette Buhagen besøkte fengselet lørdag, satt direktøren i møte med den påtaleansvarlige dommeren i provinsen for å diskutere løslatelsene.

Plutselig ble det sammenkalt til løslatelsesseremoni i luftegården.

- Vi tok opphold på kvinneavdelingen mens møtet pågikk. Det ble da gitt beskjed at tre skulle løslates, og de ble tatt med ut i gården der det hele ble kunngjort, forteller Haugen til Dagbladet.

- Like etterpå ble det gitt beskjed om at ytterligere en skulle løslates, og at 18 år gamle Maria ville få sin dom redusert med 10 måneder. Vi fikk forklart av en av vokterne at dette mest sannsynlig var fordi vi var der. Vi kan jo ikke være helt sikre på dette, men kan ikke utelukke at vårt nærvær og oppmerksomheten rundt fengselet har medvirket til minst en av løslatelsene, sier Buhagen.

«Indirekte drap»

I forrige uke skrev Dagbladet om forholdene ved kvinnefengselet, og trakk frem blant andre 55 år gamle Dowlatnama som var dømt for «indirekte mord».

55-åringen er blant de fire som plutselig ble sluppet fri. Det hele startet da hun i fjor måtte sone seks dager for «kidnapping» fordi retten mente hun hadde påvirket nabogutten til å bli sammen med en jente i smug. Et år senere begår jentas far æresdrap på datteren. Retten dømmer Dowlatnama for indirekte mord, mens faren går fri. 

Voldtatt av svoger
En av de andre sterke historiene vi omtalte var den til Maria (18), som ble dømt for «utroskap» etter hun ble voldtatt av sin svoger. Hun har nå fått sin dom redusert med 10 måneder, og har dermed omlag et år igjen å sone på sin dom. Hun sonar sammen med sønnen Samir (14 måneder) som ble født i fangenskap som et resultat på voldtekten.

- Hun ble selvfølgelig glad for å få dommen redusert. Men samtidig gråt hun fordi hun ikke var blant dem som slapp helt fri. Hun føler seg jo helt uskyldig, sier Buhagen.

De to nordmennene, som tilhører det bilaterale prosjektet Styrkebrønnen  i justisdepartementets regi, tror deres nærvær, oppmerksomheten rundt besøk som det forsvarsministeren avla, samt omtalen i Dagbladet og andre medier, bidrar til bedring for fangene.

- Det er en bedringsprosess, og den tar uhorvelig lang tid. Men vi må fullføre den, selv om det kan ta mange, mange år, sier fengselsrådgiverne til Dagbladet.

Også 20-30 mannlige innsatte ble løslatt i forbindelse med amnestiet lørdag.

PERSONLIG ENGASJERT: Norske fengselsrådgivere i Meymaneh tror deres nærvær og oppmerksomheten kvinnefengselet har fått kan ha bidratt til helgens løslatelser. For en drøy uke siden besøkte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kvinnefengselet, noe som ble bredt omtalt i Dagbladet. Faksimile: Dagbladet onsdag 30. september.
PERSONLIG ENGASJERT: Norske fengselsrådgivere i Meymaneh tror deres nærvær og oppmerksomheten kvinnefengselet har fått kan ha bidratt til helgens løslatelser. For en drøy uke siden besøkte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen kvinnefengselet, noe som ble bredt omtalt i Dagbladet. Faksimile: Dagbladet onsdag 30. september. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling