Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løslatt fra Guantánamo: Omar (28) har sittet halve livet i fengsel

- Ønsker at folk gir meg en sjanse.

TIDLIGERE FANGE: Omar Khadr satt nesten ti år i den amerikanske militærfengselet på Guantánamo Bay. Foto: Michelle Shepard / Toronto Star / Scanpix
TIDLIGERE FANGE: Omar Khadr satt nesten ti år i den amerikanske militærfengselet på Guantánamo Bay. Foto: Michelle Shepard / Toronto Star / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ønsker ikke at folk skal elske meg. Jeg ønsker ikke at folk skal hate meg. Jeg ønsker bare at folk skal gi meg en sjanse.

Det sier Omar Khadr (28) til den arabiske TV-kanalen Al Jazeera. Han har nylig sluppet ut fra det amerikanske militærfengselet på Guantánamo Bay på Cuba etter å ha sonet 13 år i fengsel.

Omar var bare 15 år gammel da han ble stemplet som terrorist og dømt for drap. Etter en militær skuddveksling i Afghanistan i 2002 ble den da unge tenåringen anklaget for å ha kastet en granat mot amerikanske soldater, og med det drept en soldat.

- Den yngste De påfølgende neste ti åra tilbrakte Omar i militærfengselet.

I 2010 dømte et miltærtribunal ham til 40 års fengsel for drap og drapsforsøk som strider mot militær lov, spionasje og medvirkning til terror. Siden Omar innrømmet straffskyld for drap på en amerikansk soldat, fikk han straffen redusert til åtte år.

- Omar Khadr er ikke bare den yngste personen som er dømt for krigsforbrytelser i moderne tid. Han er også den eneste personen som noensinne er blitt siktet for drap begått i strid med krigens lover, sier personene bak en ny dokumentarfilm om 28-åringen, Michelle Shephard and Patrick Reed til Al Jazeera.

Første intervju Etter nær et tiår i Guantánamo ble Omar overført til et høysikkerhetsfengsel i Canada. Han ble løslatt mot kausjon derfra den 7. mai i fjor.

Intervjuet med Al Jazeera er det første som er blitt gjort av 28-åringen etter løslatelsen i fjor.

- Vi hadde ett mål ved å lage denne dokumentaren; vi ønsket å fortelle Omars historie ved å la han fortelle sin historie, sier personene bak filmen.

«Terrorfamilie» Omar vokste opp i Toronto i Kanada hos sin fundamentalistiske far. Dagbladet har tidligere skrevet om at han ble indoktrinert i konservativ islam fra han var liten gutt og opplært til at det største han kunne oppleve i livet var å bli martyr. Sammen med faren og brødrene reiste han mye rundt i Pakistan og Afghanistan.

Khadrs familie har blitt omtalt som landets «første terrorfamilie». Hans far Ahmed Said Khadr kjente Osama bin Laden, og tok i 1996 med seg hele familien til Pakistan for å kjempe sammen med andre afghanere mot den sovjetiske okkupasjonen av landet.

FANGELEIR: Siden 2002 har USA brukt Guantánamo-basen til å internere «ulovlig stridende» etter terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001; på det meste over 750 personer fra mer enn 40 land, de fleste pågrepet under den USA-ledede invasjonen i Afghanistan. Foto: Mark Wilson / AP / Scanpix
FANGELEIR: Siden 2002 har USA brukt Guantánamo-basen til å internere «ulovlig stridende» etter terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001; på det meste over 750 personer fra mer enn 40 land, de fleste pågrepet under den USA-ledede invasjonen i Afghanistan. Foto: Mark Wilson / AP / Scanpix Vis mer

Faren døde i kamp mot pakistanske styrker nær grensa i 2003. En av brødrene ble lam fra livet og ned etter å ha blitt såret i samme slag. En annen bror, Abdullah, er nylig løslatt fra kanadisk fengsel etter å ha vunnet en juridisk dragkamp mot USA, som ønsket han
utlevert i forbindelse med en terrorsiktelse.

Kritikk Siden 2002 har USA brukt Guantánamo-basen til å internere «ulovlig stridende» etter terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001; på det meste over 750 personer fra mer enn 40 land, de fleste pågrepet under den USA-ledede invasjonen i Afghanistan.

USA har fått internasjonal kritikk fra stater og organisasjoner for den rettsstatus Guantánamo-fangene har fått, og de fysiske og psykiske belastninger de er blitt utsatt for.

SNAKKET MED PRESSEN: Omar Khadr snakket også kort til pressen da han ble løslatt den 7. mai i fjor. Foto: Nathan Denette / Canadian Press / Scanpix
SNAKKET MED PRESSEN: Omar Khadr snakket også kort til pressen da han ble løslatt den 7. mai i fjor. Foto: Nathan Denette / Canadian Press / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media