Løslatt i går kveld, nå snakker han ut om Vimpelcom-saken: - Alle tenker «der er han korrupte sjefen»

Jo Lunder holder pressekonferanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder (54) er på offensiven etter at han seint i går kveld ble løslatt fra Oslo fengsel. Økokrim ville varetektsfengsle ham i to uker av frykt for at han kan ødelegge bevis, men påtalemyndigheten ble skutt ned av to rettsinstanser.

Klokka 12 kom Lunder selv til møtet med pressen sammen med forsvarer Cato Schiøtz hos advokatfirmaet Schjødt.

- Han skjønner Lunder var i politiets varetekt i nesten seks døgn etter pågripelsen på Gardermoen i forrige uke. Han er ennå siktet for grov korrupsjon, og etterforskningen pågår for fullt fra Økokrims side.

- Dette er en pressekonferanse som holdes i strid med alle velmenende råd om at vi skal legge oss på en no comment-linje, men det er en linje Jo Lunder ikke har lyst til å følge, sier forsvarer Schiøtz idet han innleder pressekonferansen.

- I STRID: Dette er en pressekonferanse som holdes i strid med alle velmenende råd om at vi skal legge oss på en no comment-linje, men det er en linje Jo Lunder ikke har lyst til å følge, sier advokat Cato Schiøtz. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- I STRID: Dette er en pressekonferanse som holdes i strid med alle velmenende råd om at vi skal legge oss på en no comment-linje, men det er en linje Jo Lunder ikke har lyst til å følge, sier advokat Cato Schiøtz. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ved siden av ham sitter Lunder og noterer.

- Han skjønner at denne saken har stor offentlig interesse. Han har ingenting å skjule, og han mener dess mer transparent han er, jo bedre. Det er prisverdig og sjeldent, sier han.

- Tok en time out I Borgarting lagmannsrett mente to av tre dommere at det, under tvil, ikke er skjellig grunn til mistanke om at Lunder har medvirket til grov korrupsjon ved å ha godkjent utbetalinger på 30 millioner dollar fra Vimpelcom til «postkasseselskapet» Takilant i 2011.

Kjernen i saken mot Lunder er per i dag hvorvidt han visste at et konsulenthonorar fra Vimpelcom på 30 millioner dollar i realiteten var bestikkelser til den usbekiske president-datteren Gulnara Karimova.

LØSLATT I GÅR: Den korrupsjonssiktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder ble løslatt fra varetekt i Oslo fengsel klokka 22.10 i går kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LØSLATT I GÅR: Den korrupsjonssiktede tidligere Vimpelcom-sjefen Jo Lunder ble løslatt fra varetekt i Oslo fengsel klokka 22.10 i går kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er helt spesielt at retten ut ifra sin foreløpige vurdering konstanterer at her er det ikke engang sannsynlighet for at han har gjort det. Det er altså intet grunnlag for å reise straffesak og intet grunnlag for å dømme ham, sier Schiøtz.

- Han stanset alt arbeid med avtalen, utsatte videre forhandlinger. Tok en time out. «Dette måtte undersøkes videre». Hvorfor? På grunn av beskyldningene om korrupsjon - som jo er all grunn til å ta alvorlig - og fordi han fikk et flashback som skjerpet hans årvåkenhet. Han initierte dermed ikke bare stans, men også at "dette må vi komme til bunns i", sier advokaten.

«Der er han» Han sier Lunder har hatt det svært vanskelig den siste uka, blant annet fordi han måtte sitte i varetekt i fem dager i påvente av den endelige beslutningen om han skulle fengsles eller ikke.

- Selskapet har lagt seg på en no comment-strategi, men for Jo Lunder som er selskapets konsernleder er en slik no comment-policy uheldig, sier han og viser at Vimpelcom nå er blandet inn i en alvorlig korrupsjonssak.

- Da smitter det over på Jo Lunder, som er forsvarsløs så lenge han ikke kan uttale seg. Hadde man utført en undersøkelse blant folket for en uke siden, så hadde alle sagt: «Jo Lunder, ja, det er den korrupte vimpelcomsjefen». Det tenker de, sier han og understreker at slik skal det ikke være.  

- Økokrim slipper unna - Det er helt greit at pressen er kritisk - det skal de være, men i denne situasjonen har de en større grunn til å være kritiske til Økokrim, ikke Lunders rolle. Foreløpig har Økokrim sluppet lett unna sin kritikkverdige etterforskning og begjæring om varetektsfengsling, sier forsvareren.

MØTER PRESSEN: Jo Lunder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MØTER PRESSEN: Jo Lunder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er norsk straffeprosess på sitt verste, sier han om at Lunder måtte sitte inn i fem dager.

Jo Lunder får ordet etter om lag 40 minutter innledning fra advokaten. Han blir stilt spørsmål av pressen om hva han i dag tenker om måten han handlet på da han fikk en bekymringsmeldingen om betalingen.

- Jeg opplever at arbeidet vi gjorde den gangen var grundig og godt, sier han.

PÅ ADVOKATENS KONTOR: Onsdag formiddag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ ADVOKATENS KONTOR: Onsdag formiddag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Da jeg fikk bekymringsmeldingen tok vi en time out, jeg sa vi ikke skulle signere flere avtaler før vi fikk undersøkt saken, sier han og forteller om alle instansene han involverte - deriblant eksperter på korrupsjonsrådgivning - for å finne ut hva som hadde skjedd.

- Jeg føler jeg tok ny action da pressen begynte å skrive om det igjen i 2012, og jeg har forsøkt å samarbeide. Jeg ønsker å gjøre det med Økokrim nå også, og så får vi se hva det bringer. Jeg føler jeg har gjort det jeg kunne, jeg ser ikke hva mer jeg kunne gjort, sier han.

Han sier han lever av tillit og har bygget hele yrkeslivet sitt på å være en troverdig person.

- FOR ÅPENHET: Jo Lunder (i midten) har med seg advokat
Cato Schiøtz og Nils Christian Langtvedt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- FOR ÅPENHET: Jo Lunder (i midten) har med seg advokat Cato Schiøtz og Nils Christian Langtvedt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Tar du selvkritikk?

- Det er viktig å prøve å se på nå-situasjonen da beslutningene fant sted. Jeg opplever at jeg gjorde det jeg skulle gjøre, undersøkte det jeg skulle og brukte de riktige mennesker og ga de riktige mandater. Når jeg i dag ser på saken, skulle jeg kanskje ønske vi hadde gjort ting annerledes.

- Hva da?

EKS-VIMPELCOMSJEF: Jo Lunder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EKS-VIMPELCOMSJEF: Jo Lunder. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- La meg gå tilbake. Vi snakker hele tida som om det er gitt at det har foregått korrupsjon, men det vet vi ikke ennå. Det må konklusjonene vise. Har det funnet skje, er neste spørsmå hvordan kunne det skje? Har det vært skjult? Jeg prøver å svare på spørsmål som blir hypotetiske og vanskelige å snakke om, sier han.

Det han ikke vil snakke om Advokaten forteller at det er tre punkter Lunder ikke vil snakke nærmere om under pressekonferansen. Det gjelder taushetsbelagte spørsmål og spørsmål om hva Telenor visste eller ikke visste. Slik informasjon skal gis til Økokrim, ikke pressen, påpeker han.

- Lunder er her for å fortelle om sin egen rolle, ikke Telenors. Punktum. Han vil heller ikke gå nærmere inn på spørsmålet om Vimpelcoms skyld, sier han.

Lunder var i går svært lettet over utfallet.

BLE PÅGREPET: Her blir Lunder ført ut av politifolk for å bli kjørt til cella etter avhør hos Økokrim sist torsdag. I går ble han løslatt fra Oslo fengsel etter å ha vunnet fram i lagmannsretten.
Foto. NINA HANSEN
BLE PÅGREPET: Her blir Lunder ført ut av politifolk for å bli kjørt til cella etter avhør hos Økokrim sist torsdag. I går ble han løslatt fra Oslo fengsel etter å ha vunnet fram i lagmannsretten. Foto. NINA HANSEN Vis mer

- Lagmannsretten slår fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham. Det betyr at det ikke er holdepunkter for at Lunder forsto, burde ha forstått, eller lukket øynene for det aktuelle forholdet, sa advokat Schiøtz til Dagbladet da kjennelsen var klar klokka 20 i går.

FORNØYD: Advokat Cato Schiøtz. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
FORNØYD: Advokat Cato Schiøtz. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer