Løslatt mot milliongaranti

BEOGRAD/OSLO (Dagbladet): Norge har stilt en bankgaranti på 6,3 millioner kroner for å få løslatt den norske kapteinen Audun Vestli (27) fra fengsel i Makedonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har inngått en avtale om at Norges Bank stiller en garanti på 1,5 millioner tyske mark som dekning for framtidig avtalt erstatning. Den endelige erstatningssummen til de etterlatte kan både bli høyere og lavere enn denne summen, sier visejustisminister i Makedonia, Rubin Dvojakov, til Dagbladet.

Spørsmålet om erstatning, som kan komme opp i forbindelse med en eventuell straffesak mot Vestli i Norge, fastsettes i en egen erstatningssak eller gjennom forhandlinger.

Støtter etterlatte

- Makedonske myndigheter og de etterlatte vil være til stede ved en norsk rettssak. Vårt departement vil støtte de skadelidende, dersom de vil reise erstatningssak, sier visejustisministeren.

Dvojakov er fornøyd med måten norske myndigheter har håndtert saken på, men har mindre til overs for NATO.

- Det var vanskelig med NATO, men da nordmennene kom inn i bildet, var de meget konstruktive, sier han.

Ifølge den makedonske avisa Dnevnik fikk Justisdepartementet i Skopje bankgarantien fra Norge fredag i forrige uke. Garantien skal ha en varighet til år 2002.

Mistenkt

Den norske KFOR-kapteinen Audun Vestli kjørte en NATO-bil i feil retning da han frontkolliderte med bilen til den makedonske statsråden Radovan Stojkovski. Ministeren, hans kone, den 12 år gamle datteren og en sjåfør ble drept i ulykken.

Mens NATO og Makedonia førte knallharde forhandlinger, satt Vestli varetektsfengslet nesten en måned i Skopje under svært vanskelige forhold. Makedonske myndigheter insisterte på at Vestli var underlagt landets jurisdiksjon, mens NATO hevder at deres soldater ikke kan stilles for en lokal rett.

Etter det Dagbladet forstår er bankgarantien fra Norge en viktig årsak til løslatelsen.

Uaktsomt bildrap

Vestli er nå tilbake i Norge, og bilulykken behandles ved Romerike politidistrikt. Kapteinen har status som mistenkt for uaktsomt bildrap. En endelig avgjørelse om tiltale vil trolig bli fattet i neste måned.

De etterlatte har tidligere fortalt Dagbladet at de nå vil ta kontakt med en norsk advokat for å reise erstatningssak mot Vestli i Norge. Etter det Dagbladet kjenner til, ønsker familien en erstatning på 10 millioner tyske mark (42 millioner kroner).

Munnkurv

NATO har til nå lagt lokk på all informasjon omkring innholdet i avtalen, og har bedt norske myndigheter om ikke å kommentere saken. Dette har Norge akseptert, til tross for at det er norske offentlige midler som stilles til disposisjon. Nå vurderer imidlertid NATO å tillate norske myndigheter å uttale seg.

- Det er en forståelse mellom NATO og det norske utenriksdepartementet om ikke å kommentere innholdet i avtalen, men NATO vurderer nå om denne forståelsen kan fravikes, sier Arild Isegg ved NATOs informasjonstjeneste i Brüssel.

Bakgrunnen for NATOs hemmelighold er at de frykter at Vestli-saken kan danne presedens. Derfor er dette en sak som angår alle medlemslandene i alliansen.

- Vi kommenterer ikke saken før NATO har gitt klarsignal, var eneste kommentar fra pressetalskvinne Hanne Marie Kaarstad i Utenriksdepartementet i går.