Taliban-leder:

Løslatt på ordre fra USA - kan bli president

For tre år siden beordret USA at en av Taliban-grunnleggerne skulle løslates fra fengsel. Nå er han favoritt til å bli Afghanistans nye president.

LØSLATT: Abdul Ghani Baradar regnes å være en av Talibans grunnleggere. I åtte år satt han fengslet, men i 2018 ble han beordret løslatt av USA. Foto: AFP / NTB
LØSLATT: Abdul Ghani Baradar regnes å være en av Talibans grunnleggere. I åtte år satt han fengslet, men i 2018 ble han beordret løslatt av USA. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Søndag erobret Taliban den afghanske hovedstaden Kabul, og tok med det over makta i landet.

Få dager seinere skal en av Talibans grunnleggere, Abdul Ghani Baradar, ha vendt tilbake til Afghanistan for første gang på over et tiår. Det skriver flere medier tirsdag, deriblant Washington Post.

Baradar - som i flere år satt bak lås og slå for sin rolle i opprørsgruppa - ligger nå an til å bli Afghanistans nye president.

Løslatt på ordre fra USA

Taliban-stifteren ble sporet opp og tatt til fange i Karachi i 2010 i en felles pakistansk-amerikansk operasjon. I åtte år satt han fengslet i Pakistan, hovedsakelig fordi USA ba om det, skriver The Guardian.

I 2018 ba imidlertid Trump-administrasjonen pakistanske myndigheter om å løslate Baradar, som en del av fredsavtalen mellom USA og Taliban.

I februar 2020 undertegnet den amerikanske regjeringen og den islamistiske bevegelsen avtalen i Qatars hovedstad Doha. Fredsavtalen gikk ut på at USA skulle trekke seg ut av Afghanistan mot at Taliban inngikk en maktdelingsavtale med den afghanske regjeringen.

Det var Baradar som signerte på vegne av opprørsbevegelsen.

President-favoritt

Signeringen har blitt hyllet som en banebrytende fredsavtale, men den siste tidas hendelser viser at Taliban ikke har overholdt sin del av avtalen.

Da amerikanske styrker trakk seg ut av landet, innledet Taliban en voldsom militær offensiv og gjenerobret Afghanistan i løpet av kort tid. 20 år etter at Taliban ble tvunget fra makta, er den strengt konservative og religiøse gruppa dermed tilbake.

DETTE ER TALIBAN: 20 år etter at Talibans styre i Afghanistan ble styrtet, sitter den fundamentalistiske gruppa igjen ved makten i det krigsherjede landet.  - Dette burde Vesten vært klar over for 20 år siden, mener utenrikskommentator Jan-Erik Smilden. Video: AP/NTB, Dagbladet. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Den islamistiske gruppa kunngjorde tirsdag at de jobber «seriøst med å danne en regjering». Flere medier skriver at Baradar er favoritt til å bli landets nye president.

Når den nye regjeringen er klar, er foreløpig ukjent.

- Etter at regjeringen er dannet skal vi bestemme hvilke lover som skal presenteres for nasjonen, sa talsmann Zabihullah Mujahid under en pressekonferanse tirsdag.

Han påpekte at det er en forskjell mellom hvordan landet er i dag og hvordan det var for 20 år siden, da Taliban sist styrte Afghanistan.

- Det er en forskjell i handlingene vi skal gjøre. Dette har vært en evolusjonær prosess, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer