Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løslatt Pussy Riot-medlem til Dagbladet: - Vi gjør det i protest mot Putins korrupte leker

Kaos i Sotsji: - Vi er sterkt imot antihomoloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): • Se det komplette kaos da Pussy Riot-medlemmen ble løslatt, øverst i videovinduet!

De to Pussy Riot-medlemmene Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova (ofte kalt Nadya Tolokno), som ble arrestert tidligere i dag, er nå løslatt av russisk politi.

Det samme er de åtte personene bandmedlemmene ble anholdt sammen med.

Årsaken bak arrestasjonen skal ifølge russisk politi være et tyveri på 10 000 rubler, omtrent 1750 kroner etter dagens kurs, fra et hotellrom i sentrum av Sotsji.

KAOS Løslatelsen skapte fullstendig kaos ved politistasjonen i Adler da over 100 pressefolk hadde stilt opp utenfor portene.

Jentene var iført fargede finnlandshetter og sang på en protestsang rettet mot Russlands president, Vladimir Putin, og de olympiske leker i Sotsji.

Pressen flokket seg rundt de fire jentene som måtte brøyte seg gjennom folkehavet, før de spurtet avgårde inn i en sidegate og til slutt inn i flere taxier.

- Grunnen til at vi gjør dette er ganske åpenbar: vi ønsker ikke at Putin skal få holde på slik han gjør. Vi er sterkt i mot antihomoloven og mot at korrupte Russland får holde de olympiske leker, sa et av bandmedlemmene iført hette, til Dagbladet, før hun løp inn i taxien.

Musikkvideo mot Putin Målet med turen til Sotsji var ifølge journalist, Evgeny Feldman i Novaya Gazeta, en ny musikkvideo i regi av Pussy Riot ved navnet «Putin will teach you how to love the motherland».

Budskapet er å skape oppmerksomhet mot Russlands lov som forbyr all omtale av homoseksualitet og gjør det straffbart å vise sin seksualitet offentlig.

Feldman var en av ti personer som ble pågrepet sammen med Pussy Riot-medlemmene. De andre tilstede da russisk politi slo til var to journalister, Maria og Nadezhda, i tillegg til en rekke lokale aktivister, ifølge Evgeny.      

- Plutselig ble vi arrestert og satt inn i forskjellige politibiler. Det hele var en skremmende opplevelse, men det var ikke uventet at det ville skje, sier den løslatte journalisten til Dagbladet.

 OMRINGET:   Medlemmene av Pussy Riot fikk mye oppmerksomhet fra media etter at de ble arrestert i Sotsji. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
OMRINGET: Medlemmene av Pussy Riot fikk mye oppmerksomhet fra media etter at de ble arrestert i Sotsji. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet. Vis mer

Han ønsker ikke si noe om hva politiet spurte om i avhør, men forteller samtidig at dette er tredje gang de er i kontakt med russisk politi siden de kom til Sotsji.

- Jentene kommer uansett ikke til å slutte med sine protester mot Vladimir Putin og hans lov mot homofile. Det er jeg sikker på, sier Feldman, som bekrefter at han er nær venn av jentene i Pussy Riot.

- Slått av politiet Nadyas ektemann hevder til Dagbladet at Nadya ble slått under arrestasjonen, og at de ønsker å gå til sak mot politiet. Slagene skal ha kommet under arrestasjonen.

- Ja, jentene ønsker å gå til sak mot politiet etter politiets harde måte å takler denne arrestasjonen på, sier Maria og Nadyas advokat Alexandr Prokov, til Dagbladet.

Feldman, som var med jentene da de ble pågrepet, ønsker ikke å uttale seg til Dagbladet om hvordan politiet behandlet dem under pågripelsen.

Russisk politi ønsker ikke å kommentere pågripelsen, overfor Dagbladet.

For øvrig har tyverianklagen mot jentene frafalt, får Dagbladet opplyst.

Hele Norges coronakart