Løslatte fanger bak massedrap

BERLIN (Dagbladet): Krigens «gale hunder» herjer i Kosovo. Mordere og andre hardkokte forbrytere som er sluppet løs fra jugoslaviske fengsler, står trolig bak massakrene på kosovoalbanske kvinner og barn. Også Arkans beryktede halvmilitære «Tigrene» opererer i provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens serbiske myndigheter forsikrer at spesialpolitienhetene og hæravdelingene trekkes tilbake til sine forlegninger, slippes de løslatte voldsmennene løs på den albanske sivilbefolkningen.

Minst 36 albanere er myrdet under de blodige orgiene i flere landsbyer i den vestlige delen av Kosovo denne uka.

- Morderne er sannsynligvis verken soldater eller politimenn, men profesjonelle «etniske rensere» som er rekruttert blant avskummet i serbiske fengsler, skriver den tyske journalisten Boris Kalnoky i avisa Berliner Morgenpost.

Kjent metode

Kalnoky arbeider for flere tyske aviser og har markert seg som en av de best informerte om forholdene i Serbia. Også kilder i Beograd underbygger meldingene overfor Dagbladet.

Framgangsmåten er kjent fra krigene i Kroatia og Bosnia. Der serbiske tropper rykker fram, dukker det raskt opp halvmilitære bander som myrder og plyndrer.

Bandene opererer med systematisk grusomhet. Sivile blir slaktet. Møbler, komfyrer, fjernsynsapparat og alt annet av verdi blir fraktet bort med lastebiler før bygningene blir stukket i brann. Morderne opererer som regel i forståelse og samarbeid med de serbiske politistyrkene.
Arkitekten bak disse morderbandene er offiseren Frenkie Simatovic. Allerede da krigen i Kroatia startet i 1991, fikk han ideen om å løslate voldsforbrytere fra fengslene og sette dem inn for å terrorisere sivilbefolkningen.

Vilkåret var ifølge Simatovic at fangene «gjorde seg fortjent til friheten» ved å rense kampområdene for andre etniske grupper.

Arkans «Tigere»

Også de halvmilitære styrkene til Zeljko «Arkan» Raznjatovic (45) er sett i Kosovo. Arkans garde «Tigrene» blir beskyldt for å ha massakrert over ett hundre kosovoalbanere i byen Orahovac i sommer. Påstandene er imidlertid ikke dokumentert.

«Tigrene» skapte skrekk da de myrdet og plyndret under krigen i Kroatia. Seinere skapte Arkan seg en maktbase i Bijeljina i den serbiskkontrollerte delen av Bosnia. Der sto Arkan bak massedrap av muslimer under den første fase av krigen i Bosnia.
Arkan er etterlyst av Interpol i fire europeiske land, blant annet i Sverige, for væpnede ran og drapsforsøk i 1970-årene. Han blir også satt i forbindelse med ran i Norge.

Pen fasade

Med et konditori, et sikkerhetsfirma, en bank og fotballklubben Obilic som fasade, er Arkan i dag en av Serbias rikeste menn. Han har alltid vært beskyttet av den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic.
Utenlandske journalister i Kosovo har observert at spesialenheter som angivelig bekjemper «albanske terrorister», bruker biler som er utstyrt med merkene til serbiske hjelpeorganisasjoner.

At det er halvmilitære bander som står bak massakrene i Kosovo, blir underbygd av forklaringene til øyenvitner.

Kosovoalbanere har fortalt at morderne var maskerte eller svartmalte i ansiktet og at de bar blandingsuniformer. De serbiske politistyrkene har blå uniformer, hæren grønne.