Løslot gisler mot løfter

Likovac (NTB-AFP): UCK-geriljaen i Kosovo løslot i ettermiddag åtte serbiske soldater etter vedvarende press fra OSSE for en fredelig løsning. Til sist ga UCK etter og lot de åtte soldatene gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En framtredende vestlig kilde sier at geriljaen har fått løfter om at serberne vil løslate ni geriljasoldater, blant dem ei jente som ble tatt til fange under et dramatisk forsøk på å krysse grensa 14. desember. Geriljasoldatene vil bli løslatt om ni-ti dager.

Stemmer disse uoffisielle opplysningene, er det oppsiktsvekkende. Serberne har stått steilt på at de ikke forhandler med det de konsekvent omtaler som «terrorister».

Talsmann for UCK, Jakup Krasniqi, gikk langt i å antyde at deres krav var innfridd et godt stykke på vei.

- En tidsfrist ble satt for løslatelsen av UCK-soldater, og antallet ble bestemt, sa han.

Garantister

General Walker, som leder OSSE-observatørkorpset i Kosovo, forhandlet fram avtalen med USAs spesialutsending Christopher Hill og hans EU-kollega, Wolfgang Petritsch.

De tre har forpliktet seg til å påse at serberne oppfyller sin del av avtalen, og kan få problemer hvis de ikke gjør det.

Tirsdag opplyste utenriksminster Knut Vollebæk, som har formannsvervet i OSSE, at geriljaen hadde gått med på en betingelsesløs frigivelse av de åtte soldatene. Tirsdag ble det sagt at frigivelsen ikke er ledd i noen utveksling med kosovoalbanske fanger i serbiske fengsler, slik geriljaen tidligere har krevd.

Uoffisielle kilder sier nå at serberne har gått med på gjensidighet.

De åtte serbiske soldatene ble tatt til fange av den kosovoalbanske geriljaen fredag kveld etter at de hadde tatt feil av veien og havnet på UCK-område. Tilfangetakelsen ble påskudd for en voldsom opptrapping av det serbiske militære nærværet i Kosovo.

(NTB/AFP)

VAKTHOLD: En UCK-soldat står vakt ved kommandosenteret hvor forhandlingene pågikk i dag.