Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løsmunnet dommer i KNOX-trøbbel

Dommeren i drapssaken mot Amanda Knox brøt taushetsplikten — og setter dommen i fare.

DØMT: Amerikanske Amanda Knox, populært kalt «Foxy Knoxy», og hennes italienske eks-kjæresten Raffaele Sollecito ble funnet skyldig i drapet på venninna Meredith Kercher (21) i Italia.  Foto: Andrew Kelly/Reuters/Scanpix
DØMT: Amerikanske Amanda Knox, populært kalt «Foxy Knoxy», og hennes italienske eks-kjæresten Raffaele Sollecito ble funnet skyldig i drapet på venninna Meredith Kercher (21) i Italia. Foto: Andrew Kelly/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha avsagt dommen — der Amanda Knox ble kjent skyldig i drapet på Meredith Kercher — som den 1. november 2007 ble funnet død i studentleiligheten som de to delte i italienske Perugia — ga dommer Alessandro Nencini seg overfor ventende journalister til å kommentere sin egen dom. Han lot reporteren fra Corriere della Serra få vite at det var tungt og vanskelig for ham personlig — selv far til flere halvvoksne barn — å foreta en tøff avgjørelse som for de to dømte vil innebære mange år bak lås og slå. — Det føles som en befrielse for meg nå, for beslutningens øyeblikk er alltid det vanskeligste, uttalte han umiddelbart etter dommen var avsagt. 

Løsmunnet dommer
Dommer Nencini kritiserte også forsvarernes strategi, og mer enn antydet at Amanda Knox daværende kjæreste — Raffaela Sollecito — kunne ha sluppet unna med langt mindre enn de 25 årene fengsel som han fikk, hvis han bare hadde gått med på å la seg kryssforhøre i retten. Alessandro Nencini presterte også å avsløre at det på langt nær hersket enighet om skyldspørsmålet mellom de to fagdommerne og seks lekdommerne.  
Uttalelsene i italiensk presse fikk alle alarmklokkene til å ringe i justisdepartementet. — Jeg har gitt generalinspektøren ordre om å sette i gang en øyeblikkelig undersøkelse, uttalte justisminister Annamaria Cancellieri på en pressekonferanse mandag. Den tyske avisa die Welt melder at konsekvensen for dommer Alessandro Nencini kan bli en alvorlig reprimande fra øverste etasje. Langt verre for italiensk justisvesen — og dets omdømme i utlandet — vil det være om dommerens verbale utskeielser er så alvorlige at dommen må oppheves og saken kjøres forfra.

Håper på gjenopptakelse
Forsvarsadvokatene værer nå muligheten for gjenopptakelse av saken — med ny og uhildet dommer.  I en pressemelding peker de på det uhørte i at dommeren gir seg til med å kommentere egne avgjørelser offentlig — til og med før han har avlevert den skriftlige begrunnelsen.

Foxy Knoxy vil slåss
«Foxy Knoxy» selv var ikke til stede under ankesaken.  Hun ble nemlig satt på fri fot etter å ha blitt frikjent i en lavere instans — og benyttet sporenstreks sjansen til å reise hjem til USA, hvor hun kan føle seg sikker på å ikke bli utlevert.  Hun har imidlertid forsikret flere ganger de siste dagene at hun ikke vil slutte å kjempe for å bli frikjent.I den første tida etter at Meredith Kercgers blodige lik ble funnet, ble offentligheten presentert for etterforskernes mer eller mindre fantasifulle forestillinger om hva som måtte ha foregått.

Pressen amok
Britisk skandalepresse kastet seg hurtig over den pikante historien om en vakker amerikansk student som truer sin britiske romkamerat til å delta i sadistisk gruppesex, før offeret blir brutalt myrdet. Bevis og ubekreftede påstander ble i skjønn forening lekket til mediene, og bildene av Amanda Knox gikk verden rundt mens hun ble utstyrt med en lang rekke sarkastiske kallenavn av typen «isprinsessen» eller «morderen med babyansiktet». En italiensk skandalejournalist fikk fatt i Amandas egne dagboknotater og flere topphemmelige etterforskningsdokumenter, som han brukte til å skrive en bok hvor den drapstiltalte ble stigmatisert som en blodtørstig og pervers. I en senere injuriesak måtte han vedgå og ha funnet opp flere av påstandene i boka.
Under behandlingen i retten står det klart at gruppesex og utagerende feiring i studentleiligheten sannsynligvis aldri fant sted. Hvis det stemmer at Amanda drepte Meredith, så skjedde det snarere etter en krangel om hvem som hadde ansvaret for å holde badeværelset rent. 

Dommeren angrer
- Jeg er forferdelig lei meg, hvis uttalelsene mine har ført til misforståelser.  Det var slett ikke min mening å kommentere på en slik måte som jeg siteres i italienske aviser. Journalistene har misforstått meg, uttalte dommer Alessandro Nencini i går.

DOMMERENS FEILSKJÆR: Alessandro Nencini avslørte at han og de andre dommerne ikke umiddelbart var enige om å dømme Amanda Knox.  Nå blir utspillet gransket - og dommen kan henge i en tynn tråd. (AP Photo/Fabrizio Giovannozzi)
DOMMERENS FEILSKJÆR: Alessandro Nencini avslørte at han og de andre dommerne ikke umiddelbart var enige om å dømme Amanda Knox. Nå blir utspillet gransket - og dommen kan henge i en tynn tråd. (AP Photo/Fabrizio Giovannozzi) Vis mer
Hele Norges coronakart