Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løsnet flere hundre skudd på skrekkøya

Politiet bekrefter at Anders Behring Breivik benyttet seg av et automatvåpen. Det skaffet han seg trolig på ulovlig vis.

 MASSAKRE:  Dette bildet ble tatt fra et helikopter mens Anders Behring Breivik i politiuniform gikk langs strandkanten og drepte ungdommer på Utøya. Minst 85 ble drept av våpendesperadoen som kaldt og kalkulert gikk fra sted til sted på øya og løsnet skudd i halvannen time. Foto:  Marius Arnesen / Scanpix
MASSAKRE: Dette bildet ble tatt fra et helikopter mens Anders Behring Breivik i politiuniform gikk langs strandkanten og drepte ungdommer på Utøya. Minst 85 ble drept av våpendesperadoen som kaldt og kalkulert gikk fra sted til sted på øya og løsnet skudd i halvannen time. Foto: Marius Arnesen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet bekreftet i dag at Breivik brukte ett håndvåpen og ett automatvåpen da han slaktet ned ungdommene på Utøya. Han skal ha en pistol lovlig registrert på seg, men politiet ville ikke gå inn på disse spørsmålene.

- Men jeg kan bekrefte at det var ett automatvåpen, sier fungerende politisjef Sveinung Sponheim.

Automatvåpenet tyder alt på at Breivik må ha skaffet seg på ulovlig vis. Han var medlem av Oslo Pistolklubb, en klubb der man slett ikke bruker automatvåpen. Det er også mer eller mindre umulig å gå til anskaffelse av et automatvåpen som MP5 på lovlig vis i Norge.

- Ikke vanskelig å få tak i Kilder i politiet opplyser imidlertid til Dagbladet at det ikke vil være vanskelig for en person med onde hensikter og penger å kjøpe et automatvåpen og store mengder ammunisjon via det kriminelle miljøet i Oslo.

Trolig hadde ikke Breivik noen problemer med å få tak i selve ammunisjon på lovlig vis. Som medlem i en skytterklubb og innehaver av våpenkort, kunne han enkelt skaffe seg store mengder standardammunisjon.

- Det er politiet som vurderer dette og gir kjøpetillatelse, men det høres veldig rart ut at han hadde et automatgevær. Kjøpetillatelse på automatvåpen får du ikke i Norge, sier skytterpresident Jan Tore Berg-Knutsen til Dagbladet.

Avfyrte flere hundre skudd - Hadde han våpenkort, ville han fått kjøpt ammunisjon over disken. Da blir imidlertid våpenkortets nummer, navn og hva han kjøpte registrert, sier Berg-Knutsen.

Et øyevitne som så Behring Breivik gå om bord i båten som fraktet ham ut til Utøya, sier til Aftenposten at drapsmannen hadde med seg et gevær og en kasse. Det kan ha vært her han oppbevarte ammunisjonen.

På Utøya ble minst 85 personer drept og minst 30 til 50 fikk behandling på sykehus i området. I en og en halv time varte skytingen. Det betyr at Breivik i snitt drepte en ungdom i minuttet.

Breivik har altså avfyrt flere hundre skudd ute på øya, og skjøt også en periode i vannet etter folk som la på svøm mot sikkerheten.

Magasinet til en MP5 tar for eksempel enten 15 eller 30 skudd. Det betyr at han kaldt og kynisk må ha skiftet magasin iallfall ti til 20 ganger ute på øya.

Øyevitner har også forklart at mannen i politiuniform skjøt med en pistol, og at han vekslet mellom de to våpene.

- Jeg reiste meg opp på et tidspunkt, da begynte han å skyte på alle i nærheten. Han prøvde å skyte meg med et håndvåpen, men jeg har fått høre av andre at han også hadde en rifle, sier Thorbjørn Vereide (22) fra Sogn og Fjorande til Dagbladet.

- Drapsmannen virket veldig godt forberedt. Han hadde maskinpistol, politiuniform, granater og skuddsikker vest, sier Erik Kursetgjerde til Sunnmørsposten.

Skjøt folk flere ganger Flere forteller også at Behring Breivik hensynsløst skjøt for å drepe, folk ble skutt i hodet, mens flere skal ha blitt skutt opptil flere ganger.

Politiet ville i går ikke bekrefte eller avkrefte at den terrorsiktede hadde våpentillatelse, til tross for at spørsmålet ble stilt en rekke ganger fra så vel nasjonale som internasjonale medier.

Skytterpresident Jan Tore Berg-Knutsen synes det er viktigere å snakke om mannen som avfyrte skuddene.

- Vi blir dypt deprimerte av dette og har avlyst alle stevner og aktivitet nå. Men dette er et enkeltstående tilfelle, og det er ikke våpenet som dreper, det er mannen bak våpenet, sier han.

 TIL UTØYA MED TO VÅPEN:  Anders Behring Breivik la ned våpenet med en gang politiet kom til ham på Utøya. Da hadde han drept minst 85 personer.
TIL UTØYA MED TO VÅPEN: Anders Behring Breivik la ned våpenet med en gang politiet kom til ham på Utøya. Da hadde han drept minst 85 personer. Vis mer