Løsning for Aftenposten i natt

Etter en maratonforhandling på 14 timer ble Schibsted Trykk og Aftenpostens Grafiske Klubb (AGK) i 03.30 tiden i natt enige om en avtale som gjør slutt på trykkeristriden. AGK leder Gunnar Nordby innrømmer ulovlige aksjoner, og Aftenposten må nå gå igang med å lege sårene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgentimene går pressene for fullt og de aller fleste abonnentene kan regne med å få Aftenposten på døra i dag.

- Vi har en enighetsprotokoll, bekrefter AGKs mektige og utskjelte leder Gunnar Nordby overfor Dagbladet.no i natt.

Avtalen har tre hovedpunkter:

- Vi har forbedret bemanningsplanen på trykkeriet, vi i AGK har ut i fra statistisk materiale vært nødt til å innrømme at det har foregått tariffstridige aksjoner i løpet av de siste dagene og Schibsted Trykk har trukket erstatningskravet mot AGK, forklarer klubblederen.

Ulovlige metoder

Det betyr med andre ord at grafikerne i Aftenposten har måttet innrømme og beklage at de har hindret produksjonen ved Schibsted Trykk og slik bidratt til at over 750 000 aviser ikke er kommet ut til folk. Tidligere i striden har Nordby blånektet for at en slik aksjon var årsaken til at avisene ikke har kommet ut. Han har hevdet at det skyldtes bemanningsproblemer. Schibsted Trykk har på sin side samlet statistikk som nå har vist at problemene må ha hatt en sammenheng med grafikernes bevisste og lovstridige handlinger.

- Vi har måttet innrømme at ikke alt har vært som det skal. Nøyaktig hva som er gjort, vil vi ikke gå nærmere inn på, kommenterer Nordby overfor Dagbladet.no.

Mot at AGK nå har innrømmet å ha tatt ulovlige metoder i bruk i konflikten og lovet å respektere sine forpliktelser til å hindre at slikt skal skje igjen, har Schibsted Trykk sagt seg villige til å trekke erstatningskravet mot AGK.

- AGK har erkjent tariffstridige handlinger, og lovet å jobbe aktivt for å unngå lignende episoder fremover. Dette betyr mye, spesielt for Aftenposten og VG, og våre andre kunder, sier Ivar Støen, logistikksjef ved Schibsted Trykk til Aftenposten Interaktiv.

Direktøren i trykkeriet, Frode Marthinsen, var ikke tilgjengelig for kommentar i natt.

Hva som vil skje med erstatningkrav fra Aftenposten mot Schibsted Trykk er ikke klart i natt. Aftenposten regner med å ha tapt 30 millioner kroner på konflikten og administrerende direktør Olav Mugaas har gitt utrykk for at han vil forsøke å få erstattet det tapte.

Full fleksibilitet

Når det gjelder det Nordby kaller en «bedre bemanningsplan» har Ivar Støen ifølge Aftenposten Interaktiv følgende kommentar:

- Vi har fått en fleksibel bemanning på trykkeriet og de innrømmelsene vi ønsket å få.

Konflikten startet på grunn av uenighet om overtidsregulering.

Må lege sårene

Det har vært utvekslet harde ord i bråket i Aftenposten. På «Redaksjon 21» i går kveld uttalte lederen i Aftenpostens Redaksjonsklubb, Håkon Letvik, at lederen i Aftenpostens Grafiske Klubb, Gunnar Nordby, «oppførte seg som en dust».

Den utskjelte Nordby utelukker ikke at arbeidsmiljøet kan ha tatt skade av konflikten. Han gir uttrykk for at sårene arbeidsmiljøet har fått nå må leges.

- Jeg vet ikke hvor mye skade som er skjedd, men det er klart at avisen har mistet en del goodwill. Nå må vi på arbeidsplassen begynne å snakke sammen om dette. Vi skal jo tross alt leve sammen, sier han til Dagbladet.no.

Han legger ikke skjul på at forhandlingene har tatt på:

- 14 timer forhandlinger sliter på en 58 år gammel gubbe. Dessuten har jo mediene vært ganske skarpe og det har tatt på, særlig for kona.