Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Løsning fra 50-tallet kan redde liv

Norge har ikke nok respiratorer til alle dersom de verste scenarioene slår til.

PUSTEHJELP: Ved bruk av ventilasjonsbager får pasienten luft i lungene ved hjelp av håndkraft. Her sees den norske Lærdalsbagen. Foto: Olav Hasselknippe / Aftenposten
PUSTEHJELP: Ved bruk av ventilasjonsbager får pasienten luft i lungene ved hjelp av håndkraft. Her sees den norske Lærdalsbagen. Foto: Olav Hasselknippe / Aftenposten Vis mer

Cirka 550.

Det er antallet respiratorer ved norske sykehus før coronavirus-utbruddet, forteller overlege Hans Flaatten.

Han er spesialist i anestesiologi, og ledet intensivseksjonen på Haukeland universitetssykehus fra 1994 til 2014.

Flaatten gikk tidligere denne måneden ut mot helseminister Bent Høie (H), som han mente oppga for høye anslag på antallet intensivplasser i Norge.

I helga erkjente Høie at anslaget var for høyt, skriver Aftenposten.

Har Norge nok respiratorer til å møte coronakrisen? Nei, ikke i utgangspunktet, ifølge Flaatten.

LANG ERFARING: Hans Flaatten har jobbet med intensivmedisin i 30 år, og er i dag professor ved Universitetet i Bergen og senior overlege ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Jan M. Lillebø / Bergens Tidende
LANG ERFARING: Hans Flaatten har jobbet med intensivmedisin i 30 år, og er i dag professor ved Universitetet i Bergen og senior overlege ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Jan M. Lillebø / Bergens Tidende Vis mer

32 i respirator

– Det som svikter hos de fleste pasientene som blir kritisk syke av coronaviruset, er pustefunksjonen. Vi vil få mange pasienter som har pustesvikt – mye mer enn til vanlig, sier overlegen til Dagbladet.

Blir man såpass dårlig, er respirator standard behandling for mange.

– De fleste regner vi med klarer seg uten dette. Tre av fire. Men én av fire som legges inn på sykehus med coronarelatert sykdom vil kanskje trenge pustehjelp. Det er tall som vi har sett i utlandet, og som også ser ut til å stemme ganske bra her hjemme.

Helsedirektoratet opplyser mandag at 193 coronasmittede personer er innlagt på sykehus. 41 ligger i respirator.

Kjøper inn flere

Dersom én av fire coronapasienter på sykehus vil trenge intensivbehandling, er ikke 550 respiratorer nok til alle, sier Flaatten.

Han legger til at respiratormangel er noe som gjelder for alle land i verden akkurat nå.

FAKTISK.NO: Faktasjekkerne i Faktisk.no presenterer konspirasjonsteoriene som florerer rundt coronaviruset. Vis mer

Norske helseforetak og sykehus jobber imidlertid «febrilsk» med å kjøpe inn flere av disse maskinene som hjelper pasienten med å puste, forteller overlegen.

Han tror respirator-produsenter kan gni seg i hendene, med nærmest ubegrenset etterspørsel. Likevel er det ikke gitt at produsentene klarer å levere til alle.

– Dette er kompliserte maskiner. Det er ikke bare å trykke på en knapp, og så spruter de ut. Det avhenger også av om bedriftene i det hele tatt eksporterer akkurat nå.

Hvor mange respiratorer det norske helsevesenet ender opp med, vet han ikke.

– Det kan bli ganske mye større. Men det dobler seg ikke. Kanskje vi kan få mange nok til å komme opp mot 800.

– Holder det med 800 respiratorer?

– Det kommer an på hvor mange vi får innlagt. Noen av de verste scenarioene overskrider det.

– Tusenvis overlevde

Det finnes imidlertid et alternativ, som ifølge Flaatten kan bli redningen ved en respiratorkrise.

– Under polioepidemien i København i 1952 satt medisinstudenter fra Universitetet i København og håndventilerte pasientene på skift, forteller overlegen.

Redskapet var en ventilasjonsbag, der man trykket på bagen for å sende luft ned i lungene til pasienten. Deretter ekspanderte bagen av seg selv, samtidig som pasienten – våken eller bevisstløs – automatisk pustet ut.

Respiratorer fantes også på denne tiden, men disse var uegnet for poliopasienter.

– Det løste problemet i 1952. Tusenvis av poliopasienter overlevde, forteller Flaatten.

– Jobber på spreng

Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet bekrefter at håndventilering kan brukes på covid-19-pasienter, men at de jobber på spreng for at syke skal få moderne behandling.

– Det er riktig som Hans Flaatten sier at en under polioepidemien brukte håndventilering på store pasientgrupper med pusteproblemer. Dette reddet mange liv.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

– Det vil være mulig å håndventilere covid-19 pasienter med pusteproblemer også, men spesialisthelsetjenesten jobber nå på spreng med å etablere intensivkapasitet slik at alvorlig syke kan få moderne behandling, sier Torgersen til Dagbladet.

Finnes i ambulanser

Ventilasjonsbager brukes i helsevesenet også i dag. Ifølge Flaatten finnes det trolig mellom 10 000 og 20 000 slike bager i Norge.

– Enhver ambulanse med respekt for seg selv har to stykker. Det er en billig sak som finnes overalt. Du kan koble oksygen i enden og håndventilere. Det vil nesten alle kunne gjøre.

En variant, Lærdalsbagen, er det et norsk selskap som står bak.

Flaatten tror ikke at noen har lagt ventilasjonsbager inn i løsningsplanen for coronakrisen.

Men han ser ikke bort fra at de kan bli brukt likevel.

– Det er en teoretisk mulighet at man kan håndventilere mens man venter på respirator. Det går an å spe på, på den måten.

Ønsker debatt

Uansett hvordan Norge klarer seg gjennom viruspandemien, håper Flaatten at det kommer en debatt etterpå om norsk intensivberedskap.

– I en normalsituasjon er vi veldig marginalt bemannet. Tyskland har for eksempel 30 intensivsenger per 100 000 innbyggere. Vi har fem, sier overlegen.

– Det betyr ikke nødvendigvis at vi gjør det spesielt dårlig. Jeg tror mange i Tyskland blir lagt på intensivavdeling uten at det er behov for det. Men det betyr at de i en sånn situasjon som dette står bedre rustet.

Samme problemstilling ble tatt opp under svineinfluensaen i 2009/2010. Men lite har skjedd de siste ti åra, mener Flaatten.

Han påpeker at det ikke er gjort i en håndvending å øke intensivkapasiteten når man står overfor en krise.

– Dette er ikke siste gang vi har en pandemi i Norge, hvis noen tror det.

Hele Norges coronakart