Løsning i Betlehem

Israel og palestinerne har løst den gordiske knuten rundt den beleirede Fødselskirken i Betlehem. Israelske styrker skal trekke seg tilbake fra Krybbetorget, og palestinsk politi skal samle inn våpnene fra de innesperrede som kommer ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennombruddet kom like før midnatt, på den ortodokse påskedagen, som i år naturlig nok ikke kunne feires på det stedet der Jesus angivelig ble født.

Av de drøyt 120 personene der inne, skal mellom seks og åtte palestinere som er ettersøkt av Israel, sendes i eksil til Italia. Mellom 30 og 38 andre palestinske militante skal fraktes til Gaza. Resten skal settes fri.

Dette bekreftet palestinske kilder før midnatt.

Slipper ut

Men Forsvarsdepartementet i Israel sa noe seinere at det ennå ikke forelå en avtale. «De forhandler om våre krav om at folk skal deporteres,» lød det derfra. Iakttakere tolket det som at detaljer ikke var på plass ennå.

Men palestinske politifolk sto klare til innsats.

I løpet av natta og morgentimene skulle israelske styrker trekke seg tilbake og folk slippe ut av Fødselskirken, opplyste kilder på begge sider i natt.

Avtalen kom i stand med hjelp fra EU og Vatikanet, sa palestinske kilder til nyhetsbyrået AP, mens USA ikke kom med noen innspill.

Tidligere på ettermiddagen meldte israelske kilder at USAs etterretningstjeneste CIA hadde vært trukket inn i samtalene, som hadde låst seg fast de siste døgnene. Israels indre sikkerhetstjeneste, Shin Bet, overtok ansvaret fra hæren på israelsk side. Med Israels statsminister på vei til USA, og dermed ivrig etter å bli ferdig med flokene i Betlehem, gikk forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer inn i forhandlingene, meldte israelsk radio. Og fra Ramallah styrte den nylig frislupne president Yassir Arafat sine forhandlere. Dette viser intensiteten i kirkedramaet.

Navneliste

Framgangen kom på lørdag, da en britisk EU-diplomat hentet ei liste med navnene på 123 personer inne i Fødselskirken i kirkedøra og brakte den til forhandlerne. Tidligere på dagen hadde en israelsk skarpskytter skutt og dødelig såret en palestiner der inne. Israels krav var i utgangspunktet å få de ettersøkte palestinerne utlevert.

Palestinerne ville ha dem sendt til Jeriko og Gaza.

Mer enn to hundre palestinere, 30 av dem væpnede, flyktet inn i Fødselskirken 2. april da israelske styrker invaderte byen. Folk som seinere har sluppet ut, har fortalt om mangel på mat, strøm og vann der inne. For å stagge sulten hadde man kokt gress i saltet vann.

ENIGHET: Fader Ibrahim vinker idet han går inn igjen i Fødselskirken, som har vært beleiret siden 2. april. I går kom det til en avtale som slipper de innesperrede ut.